Библиотека града Београда освојила EIFL-PLIP Innovation Award

Библиотека града Београда освојила је једну од најпрестижнијих светских награда у области библиотекарства – EIFL-PLIP Innovation Award. Награда се додељујеза библиотечке услуге и сервисе који унапређују економску добробит заједнице.

 

 

Библиотека је награду добила за креирање и развој веб сајта Новчићи (www.novcici.rs) намењеногоснаживању финансијске писмености грађана Србије. Сајт је креиран 2010. године у сарадњи са USAID-овимпројектом подршке економском развоју Србије. Идеја сајта је да на једноставан начин изложи основне принципе управљања личним, односно, породичним финансијама и пружи основне информације о томе како одређени финансијски производи функционишу и како да их ефикасно користимо. Током 2011. године сајт је посетило 34.000 корисника а прегледано је преко 200.000 страна. Сајту је приступало највише посетилаца из Србије али и из још 30 других земаља.

Породица Новичићи води посетиоца сајта кроз свет финансијских услуга и производа. Основна структура сајта организована је према старосној доби – тако да постоји посебан одсек за тинејџере, студенте, младе запослене, породицу и пензионере. Унутар сваког од тих одсека налазе се различити менији који се односе баш на ту старосну групу.

Посебно су корисне различите врсте калкулатора – калкулатор орочене штедње, калкулатор редовне штедње, калкулатор рате кредита, калкулатор за кредитне картице…Такође, посетилац може да се региструје и добије додатне онлајн алате за креирање и руковођење сопственим кућним буџетом.

Поред сајта, посебно обучених петнаест библиотекара из 13 београдских општинских библиотека, одржали су бројне радионице из основа финансијске писмености. Радионице су углавном биле намењене средњошколцима, али и другим заинтересованим грађанима.

Финансијска едукација грађана посредством јавних библиотека уобичајена је пракса у Америци и најразвијенијим европским земљама. Активирањем на овом пољу, Библиотека града Београда постала је прва библиотека у земљи и окружењу која, пратећи савремене библиотечке трендове, подиже образовни ниво своје локалне заједнице.

EIFL (Electronic Information for Libraries) је интернационална непрофитна организација посвећена омогућавању приступа знања путем библиотека у више од 60 земаља у развоју и трнзицији у Африци, Азији и Европи. EIFL’s Public Library Innovation Programme (EIFL-PLIP)подржава јавне библиотеке да користећи информационо-комуникационе технологије креирају иновативне услугеза развој локалне заједнице.

EIFL je подржана од стране великих фондација – Andrew W. Mellon Foundation, Bill & Melinda Gates Foundation, Ford Foundation... – као и од Европска комисије и UNESCO-а.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Библиотека града Београда освојила EIFL-PLIP Innovation Award. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja