Изложба акварела „Трагови постојања“ Здравка Велована у Галерији Атријум

У уторак, 14. фебруара 2017. године у Галерији Атријум Библиотеке града Београда отворена је изложба акварела под називом „Трагови постојања“ аутора Здравка Велована.

Здравко Велован је дипломирао и магистрирао на Факултету ликовних уметности у Београду у класи проф. Милице Стевановић. Излаже од 1981. године. До сада је излагао на 21 самосталној и на више стотина групних изложби у земљи и иностранству. Члан је УЛУС-а. Добитник је више награда и признања за свој рад. Од његових бројних награда наведимо неке: награда Фонда Факултета ликовних уметности у Београду за цртеж 1987, Велика награда за сликарство Факултета ликовних уметности у Београду из Фонда „Риста и Бета Вукановић“ 1989, награда „Паја Јовановић“ на Iвршачком ликовном салону 1996, награда за графику на Првој УЛУС-овој бијеналној изложби „Метод графика“ 2006.

Циклус акварела којима се представља у Галерији Атријум, које до сада није излагао, настао је у току последње три године.  Инспирацију налази у кретању воде и светлости, мотивима из природе и фрагментима биљног света,  предела, вртова и башта. Изражајним, зракастим потезима четке преноси личне импресије и ствара аквареле у бојама дугиног спектра.

Изложени акварели сведоче о ауторовом интересовању и усхићењу пред лепотом света који га окружује и његовом оригиналном ликовном рукопису.

Изложбу је отворио књижевник и ликовни уметник Никола Шиндик.

Изложба је отворена до 4. марта 2017. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба акварела „Трагови постојања“ Здравка Велована у Галерији Атријум. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja