Изложба илустрација „Стилске игре“ Душана Павлића у Галерији Атријум

Поводом Светског дана дечије књиге, који се обележава 2. априла, Библиотека града Београда у сарадњи са Креативним центром организовала је изложбу илустрација „Стилске игре“ аутора Душана Павлића, која је отворена  у уторак, 28. марта 2017. године у Галерији Атријум Библиотеке града Београда.

Поставка се састоји од преко 60 одабраних илустрација великог формата из награђених књига Стилске игре,  које је написаоСимеон Маринковић, а илустровао Душан Павлић, један од најбољих српских илустратора. Аутори истражују тему познате народне басне о гаврану и лисици у преко 150 стилских варијација, које представљају приповедачки и визуелни доживљај. Маринковић је написао романтичну, лирску, сатиричну и бајковиту верзију ове басне у којој се две животиње надмудрују око комада сира, а узор му је била књига „Стилске вежбе“ Рејмона Кеноа. Јунаци басне добијају своје карактере у причама и ликовно изванредно изведеним илустрацијама Душана Павлића, који им даје животност и чини доступним и допадљивим дечијој публици. Он кроз своје маштовите илустрације успоставља дијалог са текстом и ствара нову креативну игру графичких, колористичких и дизајнерских стилова у којима су присутне класичне, савремене и експресивне илустраторске форме.

Душан Павлић дипломирао је на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду. Илустровао је и ликовно уредио велики број књига за наше и стране издавачке куће. Илустратор је, ликовни уредник и дизајнер у издавачкој кући Креативни центар.Објављивао је илустрације у Политикином Забавнику, дечјем додатку Вечерњих новости, Времену...

О необичној инвентивности Душана Павлића сведоче и бројне награде за илустрацију: Златно Перо 1993, награда Политикиног Забавника 1995, награда УЛУПУДС-а на 59. Сајму књига у Београду 2014, награда за најбољу илустрацију на Фестивалу илустрације књиге „Book ILL Fest„на Сајму књига у Новом Саду и награда „Невен“ за најбољу илустрацију 2015.  За своје радове добијао је награде у Италији, Белгији и Бразилу, а представљен је и на Међународном сајму дечјих књига у Болоњи 1999.

Изложбу је отворила Јамина Нинков, директорка Библиотеке града Београда. На отварању изложбе говорили су: Симеон Маринковић, писац и уредник у Креативном центру, Добросав Боб Живковић, илустратори аутор изложбе Душан Павлић, илустратор, графички дизајнер и уредник у Креативном центру.

Изложба је отворена до 19. априла 2017. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба илустрација „Стилске игре“ Душана Павлића у Галерији Атријум. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja