Џеф Ченг у Америчком кутку и ДОБ-у

Амерички кутак и Дом омладине, уз подршку Амбасаде САД у Београду, заједнички организују београдско гостовање Џефа Ченга, аутора најчувеније књиге о историји хип хоп културе “Can’t stop, won’t stop“. Том приликом одржаће се два програма...

 

 

Уторак, 04. септембар 2012.

Панел дискусија са локалним хип-хоп уметницима, новинарима и културним радницима у Америчком кутку на тему "Разноликости у оквиру уметности"

12:00 - 13:30

Џез клуб Дома омладине(Македонска 22)

 

 

Уторак, 04. септембар 2012.

Трибина"Џеф Ченг : ХИП ХОП и млади"

Предавање, дебата уживо и пројекција најстаријег постојећег документарног филма о хип хопу “Style Wars”.

од 19:00 до 22:00

Велика салаДома омладине (Македонска 22)

 

 

Уз подршку Амбасаде САД у Београду, имамо част и задовољство да свим љубитељима и истраживачима хип-хопа, али и урбаних култура младих уопште, у Србији представимо Џефа Ченга.

Реч је о писцу најпопуларније и најнаграђиваније књиге о хип-хопу "Не може да стане, неће да стане - једна историја хип-хоп генерације" (Ред Боx, 2009) - (Red Box, 2009) - ("Can't Stop, Won't Stop: A History of the Hip-Hop Generation", Picador/St. Martin's Press, 2005).

Џеф Ченг, још од друге половине осамдесетих, током школовања у оквиру система државних универзитета Калифорније које ће крунисати дипломом мастера Азијско-америчких студија на УЦЛА-у, почиње да развија свој политички став радом у студентским организацијама. Његов најзначајнији подухват на политичком плану је учешће у оснивању прве Националне хип-хоп политичке конвенције 2003. године. Реч је о телу које окупља локалне невладине организације из угрожених урбаних заједница САДа и ради на политичкој хомогенизацији и активирању младих из тих заједница, као и на артикулацији њихових политичких ставова. Значај Националне хип-хоп политичке конвенције за политички живот у САД, најбоље осликавају процене америчких политичких аналитичара према којима управо анимирање младих, углавном обојених гласача из сиромашних урбаних језгара, доноси превагу кандидатима Демократске странке на изборима у САД у последњих пет година.

Почетком деведесетих Ченг започиње и новинарску каријеру текстовима у којима се углавном бави хип-хоп културом, међурасним односима и друштвеним положајем младих. Писао је и пише за мноштво угледних часописа, међу којима су и ColorLines (чији је први уредник San Francisco Chronicle, URB, The Nation, The Bomb Hip-Hop, Mother Jones, као и Вајб за који је 2007. године, у току кампање за председничке изборе, интервјуисао Барака Обаму. Био је и један од главних уредника Интернет портала 360hiphop.com који је основао Расел Симонс.

Ченг је значајан допринос хип-хопу дао и својим радом у музичкој индустрији. Он је, наиме, 1993. године учествовао у оснивању, а касније постао и директор етикете Солесидес, једне од најважнијих независних издавачких кућа у хип-хоп музици, у оквиру које је својим пријатељима – међу којима су и DJ Shadow и група Blackalicious – пружио прилику да започну дискографске каријере.

Поред свих успеха, књига "Не може да стане, неће да стане“ ипак и даље представља најзначајније постигнуће у Ченговој биографији. Није то само зато што је прихваћена у хип-хоп свету или зато што је Ченг за њу добио мноштво признања међу којима и најзначајнију независну књижевну награду у САД American Book Award (2005. године), Asian American Literary Award (2006), награду Deems Taylor (2006) коју додељује Америчко удружење композитора, текстописаца и музичких издавача (АСЦАП) или титулу најбоље књиге о музици за 2005. годину у избору New York Magazine-a. Ова књига, наиме, представља средиште Ченговог досадашњег рада везаног за хип-хоп зато што на најбољи начин обједињује сва његова различита искуства са хип-хопом – новинарска, активистичка и искуства стечена радом у музичкој индустрији. За ову годину је предвиђен и излазак његове нове књиге "Who We Be: The Colorization of America", у којој разматра стање културног и националног идентитета и идентитета нације у САД након великих демографских и политичких промена у последње три деценије.

 

Живи у Калифорнији са супругом и синовима.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Џеф Ченг у Америчком кутку и ДОБ-у. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja