Изложба слика „Тајне камених кућа“ Зорке Церовић у Галерији Атријум

У четвртак, 18. маја 2017. године у Галерији Атријум Библиотеке  града Београда отворена  је изложба слика под називом „Тајне камених кућа“ академског сликара Зорке Церовић. Дипломирала је на Академији ликовних уметности у Београду у сликарској класи професора Младена Србиновића 1973. године. Излагала  је надвадесет девет  самосталних и вишегрупнихизложби код нас и уиностранству.Добитник је Откупне  награде „Југоекспорта“ на Октобарском салону 1988. године.

На изложби у Галерији Атријум Библиотеке града Београда представља се са 39 најновијих дела, рађених у техници уља на платну, насталих од 2015. до 2017. године. Инспирацију проналази у медитеранском амбијенту, приморским пејзажима и карактеристичној архитектури приморских градова, њихових улица,  кућа и рива са баркама. Поставку изложбе чине слике са мотивима мора, маслињака, фрагментима старих камених кућа, тајанствених прозора, балкона и капија, представе Богородице у лику младе жене чудесног, отвореног погледа, на којима је изражена сва лепота осветљења и облика питорексних призора импресивног  колорита и медитеранске светлости.

Зорка Церовић као суптилни хроничар својим надахнутим потезима четке бележи лепоте приморског амбијента и дочарава медитерански колорит. Она слика нежном палетом боја и финим пастелним хармонијама, без наглашених контраста, чиме постиже атмосферу склада. На сликама је изражен префињен колорит на којем доминирају плава, зелена, љубичаста, сива и окер боја.

Изложбом слика у Галерији Атријум она се представља као уметник сензибилног сликарског темперамента, свежих идеја, префињених колористичких решења и препознатљивог стила изражавања.

Изложба је отворена до 6. јуна 2017. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба слика „Тајне камених кућа“ Зорке Церовић у Галерији Атријум. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja