ДАНИ КАНАДЕ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА

У петак, 30. јуна 2017. године у Галерији Атријум Библиотеке града Београда отворене су две изложбе поводом обележавања 150. годишњице постојања Канаде и Дана Канаде 1. јула, које је организовала Библиотека града Београда у сарадњи са Амбасадом Канаде.

У Галерији Атријум организована је изложба фото-колажа и инсталација под називом Тамо где “Ја” почиње реномиране канадске уметнице српског порекла Љиљане Лили Оташевић, која је остварила већи број скулптура у јавном простору у Онтарију у Канади. Иако школована као сликар њен главни рад и уметничко изражавање је скулптура и монументалне инсталације. Завршила је школу за индустријско обликовање у Београду. Дипломирала је сликарство под менторством професора Јована Сивачког и Зорана Павловића на Факултету ликовних уметности у Београду 1992. Љиљана се преселила у Канаду 1994. и од тада је излагала у Канади, САД-у и на Блиском истоку на седам самосталних и бројним колективним изложбама. Добила је седам награда за скулптуре великог формата у јавном простору у Канади. Живи у Торонту. Током година радила је као уметнички директор, бавила се дизајном ентеријера, индустријским дизајном и веб дизајном, а од скоро води пројекте као независни кустос у Торонту.

Поставку изложбе чине фото-колажи у боји и црно-бели, једна зидна скулптура у комбинованој техници и две просторне инсталације са старом коришћеном и очишћеном циглом. Серија фото-колажа настала је у периоду од 2013. до 2017. године комбинацијом скулптуре и дигиталне фотографије, постављањем и фотографисањем скулптуралних инсталација у природи на разним локацијама у Онтарију у Канади и даљом дигиталном обрадом фотографија. Изложени радови са мотивом старе коришћене цигле, које Лили Оташевић премијерно излаже у Галерији Атријум у Београду, интересантних су идејних решења, наглашене визуелне изражајности, суптилног колорита и представљају маштовиту ауторску личност. Комбиновањем скулптуре и дигиталне фотографије она ствара креативне композиције са пуно ефеката, контраста, светлости и хармоније боја од византијско плаве до ружичасте. Она је уметница оригиналног ликовног рукописа и рафинираног уметничког мајсторства. У налажењу нових мотива необичних форми, маштовитом комбинацијом светлости и боје,  она остварује посебну ликовну експресивност и креативност.

 

Овим поводом је организована и Изложба канадских књига у преводу на српски језик у излозима Библиотеке града Београда у сарадњи са српским издавачима.  До сада је преведено преко 270 канадских наслова, међу којима и награђивани наслови канадских писаца као што су добитнице Нобелове награде за књижевност Алис Манро, затим Маргарет Атвуд, Мајк Ондатје, Наим Катан, Ленард Коен, Мордекај Ришлер, Џон Ралстон Сол, Елизабет Абот, Јан Мартел и многи други. Изложени су награђивани и најчитанији наслови канадске књижевности.

Изложбе у Галерији Атријум је отворио  Њ.Е. Филип Пинигнтон, амбасадор Канаде у Србији. На отварању су говорили: Јасмина Нинков, директорка  Библиотеке града Београда,  Љиљана Лили Оташевић, ауторка изложбе и Реј Робертсон, канадски писац.

Изложбе ће трајати до 29.  јула 2017. године.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ДАНИ КАНАДЕ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja