Наступ Србије на Сајму књига у Пекингу

У организацији Министарства културе и информисања Република Србија трећи пут учествоваће на Међународном сајму књига у Пекингу који ће бити одржан од 23. до 27. августа. На српском штанду биће изложене књиге домаћих аутора преведене на кинески језик, одабрани наслови из актуелне песничке и прозне продукције, капитална монографска издања и теоријска литература.    

Полазиште за српски програм на Пекиншком сајму је пројекат „Дијалози“ Библиотеке града Београда, посвећен јубилејима – 250 година од рођења Филипа Вишњића и 125 година од рођења Иве Андрића. О везама између усмене књижевности, великих романа 20. века и савременог књижевног стваралаштва, као и о статусу поезије, есеја и путописа у српској књижевности у Пекингу ће говорити писци Владан Матијевић, Владимир Пиштало и професор Радосав Пушић. Професор Пушић, шеф Катедре за синологију на београдском Филолошком факултету, говориће и о теми „Преглед преведених дела у издавачкој делатности Србије и Кине и будући развој“ на Међународном издавачком форуму који организује Кинеска групација за издаваштво, домаћин Сајма у Пекингу.     

Каталогом “Србија чита/Читај Србију“ на кинеском и на српском језику кинеским преводиоцима и издавачима биће препоручено 15 књига свих жанрова које су у последње две године добиле најугледније награде у Србији. За Сајам књига у Пекингу припремљени су и електронски адресар српских издавачких кућа, промотивни видео и програмска брошура „Дијалози“. 

Дизајн штанда Републике Србије и промотивних публикација такође је инспирисан годишњицама рођења великана наше културе Филипа Вишњића и Иве Андрића.

Вест је преузета са сајта Министарства културе и информисања Републике Србије

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Наступ Србије на Сајму књига у Пекингу. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja