Изложба слика „Светлост и боје Бразила“

У Позајмном одељењу Библиотеке града Београда, уз присуство бројних представника бразилске амбасаде у Београду и посетилаца, 11. септембра 2012. отворена је изложба „Светлост и боје Бразила“ бразилског уметника Фабија Блек Линхареса из Сао Паула. Изложбу је организовала Библиотека града Београда у сарадњи са амбасадом Бразила у Београду поводом обележавања Дана независности Бразила и у оквиру културне размене са Бразилом. 

 

 

Изложбу су отворили Њ. Е. господин Алешандре Адор Нетоје, амбасадор Бразила у Београду и Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Фабио Блек Линхарес рођен је 1954. године у Сао Паулу. Цртање и сликање учио је код италијанских мајстора у Сао Паулу. Инспирисан Сезаном и Матисом, професионалним радом бави се већ 25 година.  Слика призоре из свакодневног живота, пејзаже и ентеријере. Његове омиљене теме су сунчани пејзажи са кућама, девојке, цвеће, рибари. Атмосфера је увек весела, оптимистичка, све зрачи, буја, све је разиграно, обасјано јарком светлошћу. На  сликама се истиче карактеристична палета интензивног колорита плаве, црвене и жуте боје, смисао за композицију и боје и оригинални стилски израз. Његов изразито индивидуални стил допао се модним креаторима из Сао Паула. Инспирисани сликама из плаве фазе креирали су колекцију хаљина са мотивима његових слика и направили модну ревију у Сао Паулу.

По мишљењу критичара Кајо Алмеидеи Вере Ваз, формирао је сопствени стил и потез – фабизам. Уредник је ликовног програма Marceria-SaoRoque-Sao Paulo. На позив Биљане Радојевић учествује у пројекту културне разменеMundo Brasil – Balkan. Јула 2012. учествовао је на ликовним колонијама у Гроцкој, Златибору, Овчар бањи и Петроварадину, а август 2012. је провео у оквиру пројекта Ликовни караван – Београд-Струга-Охрид.

На изложби „Светлост и боје Бразила“ представља се са 19 најновијих слика, насталих овог лета на ликовним колонијама у Србији. Изложба је један од пројеката којим настављамо и обогаћујемо културну размену и сарадњу са уметницима ове лепе и пријатељске земље.

Отварање изложбе употпунила је и импресивна музика Бразила у извођењу дуа Маја и Јован.

Изложба је отворена до 30. септембра 2012.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба слика „Светлост и боје Бразила“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja