Успешно одржана два програма Србије на Међународном сајму књига у Пекингу

У четвртак, 24. 08. 2017. године, другог дана Сајма књига у Пекингу, одржана су два програма у оквиру српског наступа на овом престижном међународном сајму.

У репрезентативном програмском простору – Књижевној бини, одржан је програм под насловом „Везе између усмене књижевности ХIX века, великих романа ХХ века и савремене српске књижевности.” Разговор је вођен поводом јубилеја 250 година од рођења последњег рапсода у Европи Филипа Вишњића и 125 година од рођења нобеловца Иве Андрића.

 

У разговору су учестовали писци Владимир Пиштало и Владан Матијевић, проф. др Радосав Пушић, шеф Катедре за синологију на Филолошком факултету у Београду, и уредник програма Сања Милић. Разговор је преводила проф. др Ђин Сјаолеи. У оквиру програма емитован је и кратки филм „Дијалози”, посвећен Филипу Вишњићу и Иви Андрићу. Програму су, поред осталих, присуствовали и студенти српског језика и књижевности у Пекингу, који су активно учествовали у разговору.

Након овог, на штанду Републике Србије одржан је још један програм, са истим учесницима, под називом „Поезија, есеј и путопис у српској књижевности.” Професор Пушић говорио је о нашим писцима који су писали о Кини, Владан Матијевић о најзначајнијим есејима српске књижевности, а Ђин Сјаолеи и Владимир Пиштало о поезији. Студенти српског језика са Кинеског државног универзитета учествовали су, са релевантним питањима и коментарима, и у овом разговору.

Оба наша програма била су добро посећена, што говори да интересовање за српском књижевношћу и културом у Кини постоји, односно да су српско-кинеске културне везе ваљано успостављене. Потврду за ово налазимо и у чињеници да су првог сајамског дана, на Међународном форуму издавача, кинески домаћини из државне управе за књигу и издавачке асоцијације управо Србију, уз Русију и још неколико других земаља,истакли као земљу која им је веома важна и са којом ће развијати даљу културну сарадњу.

Подсећамо да Република Србија ове године трећи пут наступа на Сајму књига у Пекингу, у организацији Министарства културе и информисања. Полазиште за српски програм на Пекиншком сајму је пројекат „Дијалози“ Библиотеке града Београда, посвећен јубиларним годишњицама рођења Филипа Вишњића и Иве Андрића.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Успешно одржана два програма Србије на Међународном сајму књига у Пекингу. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja