БГБ на националном конгресу јавних библиотека

БГБ на VI националном конгресу јавних библиотека Шпаније и Конференцији Europeana

У шпанском граду Бургосу, 250 км северно од Мадрида, од 09. до 11.10.2012. оджан је VI национални конгрес јавних библиотека и Еуропеана конференција на коме је учествовало више од 300 делегата из готово свих земаља Европе. Библиотеку града Београда као партнера у пројекту Europeana Awarenessна овом скупу представљао је Предраг Ђукић, помоћник директора.

 

 

Прва два дана су била посвећена представљању искустава шпанских јавних библиотека, већином у области дигитализације али и из других области активности јавних библиотека. Од иностраних гостију било је прилике да се чују предавачи из САД, Мексика, Велике Британије, Румуније, Србије, Холандије, Финске и Словеније.

         Трећег дана је одржана радионца посвећена активностима пројекта Europeana Awareness. Радионици је присуствовало 50 представника јавних библиотека и других сарадника на пројекту. Радни пакет 3.1 предвиђа пружање једниственог пакета услуга у мрежи 100 јавних библиотека Европе као део промоције коришћења Еуропеане. Представљени су следећи потенцијални модели услуга: Europeana Search Widget, API, Crowd Sourcing, Tagging, GeoCoding, Wikimedia иUser generated content.Око сваке тачке дневног реда се водила конструктивна дискусија, размењена су искуства и разматране могућности увођења ових услуга у мрежу 100 јавних библиотека. Коначна одлука ће бити донета у наредним месецима када буду на располагању још неке од потенцијалних услуга из других радних пакета истог пројекта.

         Сама Конференција је искоришћења и за размену искустава и прављење планова за будућу сарадњу у области дигитализације културног и образовног наслеђа читаве Европе.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - БГБ на националном конгресу јавних библиотека. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja