Успешно представљање Србије на Сајму књига у Франкфурту

Овогодишњи франкфуртски фестивал књиге завршио се у недељу, а на основу свега што је приказано на српском штанду може се констатовати да је овогодишњи наступ Србије јако добро организован и успешно реализован. Поред квалитетних и добро посећених програма, штанд је током сајамских дана био место окупљања и пословних састанака српских издавача који су дошли у Франкфурт, место које посећују представници других земаља (поред осталих, штанд је посетио словеначки министар културе Антон Першак) и страни издавачи заинтересовани за српску књижевност, изложбени простор који привлачи слависте и све љубитеље српске књижевности и културе. Штанд је био и незаобилазно место и за све Србе из дијаспоре који су долазили на Сајам, као и за представнике српских медија у дијаспори.

На српском штанду организована су три изузетно посећена програма. Најпре је у петак, 13. октобра, вођен разговор о романима Владимира Пиштала „Тесла, портрет међу маскама“ и „Сунце овог дана. Писмо Андрићу“. Са Пишталом и Ненадом Шапоњом, писцем и издавачем оба романа разговарала је Сања Милић, уредник програмског наступа Србије на овом престижном сајму. Интересовање иностраних издавача и публике за Пишталовим романима било је видно тако да је штанд био тесан за све посетиоце.

У суботу, 14. октобра, организована су још два јако посећена програма. Песник Војислав Карановић, писац Угљеша Шајтинац и Сања Милић, уредник и модератор програма водили су разговор на тему „Колико су дела класика данас жива; да ли савремени писци препознају њихов утицај у сопственом стваралаштву?“. Шајтинац је говорио о значају књижевне традиције за његово стварање, почевши од дела из античке књижевности, попут Одисеје. Карановић се, поред осталог, осврнуо на појам традиције из перспективе Т. С. Елиота, према којој се прошлост и садашњост међусобно непрекидно прожимају и мењају.

Након овог, одржан је програм „Роман за децу у савременој српској књижевности“ у којем су Јасминка Петровић и Угљеша Шајтинац говорили о својим новим књигама, али и водили један жив, интерактиван разговор са тридесетак деце, ученика допунске српске школе у Штутгарту. Писци и деца су заједничким снагама пробали да смисле сиже за нову интересантну причу.

Међу бројном публиком, програму су присуствовали и генерални конзул Републике Србије у Франкфурту Бранко Радовановић, конзул Босне и Херцеговине у Франкфурту Митар Павић, представник српског конзулата у Штутгарту, представници удружења Срба у Немачкој, као и представници медија.

Наступ Србије на Сајму књига у Франкфурту организовало је Министарство културе и информисања, а програмско представљање српске књижевности и издаваштва реализовала је Библиотека града Београда. Овогодишње сајамско представљање Републике Србије инспирисано је јубилејима – 250 година од рођења Филипа Вишњића и 125 година од рођења Иве Андрића.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Успешно представљање Србије на Сајму књига у Франкфурту. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja