Награда Најбољи библиотекар за 2017

Награда Најбољи библиотекар за 2017. годину припала Марини Неђић из Библиотеке града Београда

У четвртак, 14. децембра 2017. године, у Народној библиотеци Србије је одржана прослава 70 година Библиотекарског друштва Србије и обележен Дан библиотекара Србије. Овом приликом додељена је овогодишња награда Најбољи библиотекар Марини Неђић, начелници Одељења за унапређење библиотечке делатности Библиотеке града Београда. Ову награду Друштво додељује од 2006. године за значајне резултате на унапређењу библиотечко-информационе делатности.

Колегиницу Марину Неђић предложило је удружење Хенди центар „Колосеум“ из Београда. Увидом у приспелу докуменатацију жири се уверио да Маринину богату радну биографију и библиографију обележава стручност, знање, преданост послу, одговорност, па је у име Библиотекарског друштва Србије одлучио да јој додели награду Најбољи библиотекар за 2017. годину.

Марина Неђић се након завршеног Филолошког факултета – смер Српска књижевност и језик са општом књижевношћу запослила као библиотекар у Библиотеци града Београда. Тако је преко двадесет година свог радног ангажмана везала не само за једну професију, већ и за једну установу, дајући изузетан допринос и једној и другој. Прошла је све фазе рада у библиотекарству , од каталогизатора у Раковици и Звездари, преко начелника Одељења Библиотеке Петар Кочић на Врачару и одељења Библиотеке Ђорђе Јовановић, Стари град до начелника Одељења за унапређење библиотечке делатности Библиотеке града Београда. 
Марину није случајно предложило баш Удружење особа са инвалидитетом „Колосеум“. Свој дугогодишњи рад Марина је великим делом посветила осмишљавању, организацији и реализацији инклузивних активности у Библиотеци како би се унапредио положај особа са посебним потребама. Кроз сарадњу са специјалним школама, Градском општином Врачар, Канцеларијом за помоћ особама са инвалидитетом, удружењима и дневним центрима за особе са сметњама, организовала је и реализовала, заједно са својим колегама, бројне пројекте у библиотеци: За живот без баријера, Ја не вређам, Покрени промене као и бројне друге едукативне, ликовне и читалачке радионице, луткарске представе, филмске пројекције и хуманитарне изложбе ручних радова. Средствима прикупљеним од ових изложби помогла је формирање Аудиобиблиотеке као помоћ за слепе и слабовиде особе. Маринина заслуга је што је ове програме Библиотеке града Београда учинила видљивим у широј заједници, о њима је говорила и писала на стручним скуповима и часописима, а помогла је да библиотека постане место друштвеног окупљања у којем се учи о поштовању права свих људи, а посебно особа са инвалидитетом.

Истакли смо ову област њеног ангажовања, али колегиница Марина је и другим активностима, учествовањем у пројектима, припремама изложби, знањем и радом допринела развоју, осавремењивању и угледу установе у којој ради, како на организационом и стручном плану тако и на унапређењу наше професије, у духу времена и захтева који се пред нас постављају.

Жири је оценио да виши библиотекар, Марина Неђић за постигнуте резултате у раду заслужује награду „Најбољи библиотекар за 2017. годину“ и зато јој од срца честитамо.

 

 

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Награда Најбољи библиотекар за 2017. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja