Изложба „Три слике и ријеч“ Здравка Вајагића

У Галерији Атријум Библиотеке града Београда 18. октобра 2012. отворена је изложба „Три слике и ријеч“ Здравка Вајагића. Изложба је отворена до 8. новембра 2012. године. Изложбу је отворио Коста Васиљковић, ликовни критичар.

 

 

Здравко Вајагић је дипломирао и магистрирао у класи професора Недељка Гвозденовића на Академији ликовних уметности у Београду. Члан је УЛУС-а од 1964. године. Био је професор Више педагошке школе у Београду на Катедри за ликовне уметности, професор Више школе ликовних и примењених уметности у Београду, оснивач и професор Академије за уметност и конзервацију у Београду. Излагао је на 20 самосталних и бројним колективним изложбама. Добитник је више награда: награде за сликарство Академија ликовних уметности Љубљана-Загреб-Београд, 1963; Iнаграде Бијенала Врњачка јесен, 1970; награде Удружења ликовних уметника Србије за сликарство, 1970.

Вајагићеве слике су резултат дугог истраживања. Његова платна одликују експресионистички поступак који прати цео опус, складна композиција, колористичка хармонија бојених односа, широки потези и слојевитост слике. Асоцијативно грађене слике засноване су на поетским визијама и уметниковом дивљењу пред чудесним појавама и пределима из природе. Експресивне и поетски снажне слике пејзажа Вајагић слика препознатљивим и оригиналним рукописом изразитог колористе.

После ретроспективне изложбе у павиљону „Цвијета Зузорић“ у октобру 2011. Здравко Вајагић у Галерији Атријум представља се београдској публици са изложбом под називом „Три слике и ријеч“ на којој је изложио три слике, уља на платну: „Славље ултрамарина“, „Боја трешњиног дрвета“ и „Мрачај“.

Аутор жели да помери границу посматрања слике на изложби сугестијом да гледаоца треба и може фокусирати на једну, две или три слике о чему је било говора на предавању 24. октобра у 19 часова на Трибини „Уметност“ у Библиотеци града Београда, где је аутор говорио о себи, свом приступу градње слике и својој филозофији мишљења слике.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба „Три слике и ријеч“ Здравка Вајагића. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja