Представљање Антологије српске поезије аутора Ненада Грујичића

Ове године Бранково коло свечано обележава 165. годишњицу објављивања прве књиге песама Бранка Радичевића у Бечу, поред осталог и особеним стваралачким подухватом — Антологијом српске поезије (1847—2000) аутора Ненада Грујичића, која је у петак, 12. октобра, представљена у Римској дворани Библиотеке града Београда. 

 

 

Антологија српске поезије, као што је и у наслову истакнуто, обухвата период од 1847. до 2000. године,  почиње стиховима Бранка Радичевића, а завршава се поезијом Дејана Алексића.

Имена песника  се нижу хронолошким редом, по годинама рођења (и смрти), са  врло ефектним ликовним додатком – портретима песника у углу књиге, лишени било каквог теоријског и историјско-књижевног сврставања у разна доба, правце и –изме.

О антологији су говориликритичариДрагољуб Стојадиновић, Славица Гароња Радованац и Марија Слобода.Песме из антологије казивали су  драмски уметнициРужица Сокић, Верица Николић и Бошко Петров.Своје песме из антологије говорили супеснициСлободан Ракитић, Крстивоје Илић,  Душко Новаковић и Милена Марковић.

Славица Гароња Радованац је истакла значај  великог присуства жена песникиња у антологији, тако да оне  први пут, равномерно и систематски, учествују у једном антологијском пресеку српског песништва. У књизи тако, уз једину досад познату и признату Милицу Стојадиновић Српкињу из 19. века, наилазимо и многе друге песникиње, и на оне за које једва да смо чули, а биле су и те како присутне и популарне у свом времену .

Речи којима се Антологија  завршава најбоље илуструју однос аутора према поезији и избору који је начинио: „Све што се појавило као реч у највише значења, као истинска поезија без сумње у повод настанка, све што поседује отисак оригиналног и непоновљивог, певаног и доживљеног, све што је најавило неуништиви просев духа у матерњем језику и остварило се као мера талента у еросу певања, стало је и пристало у ову антологију."

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Представљање Антологије српске поезије аутора Ненада Грујичића . Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja