Предавање Шта научници мисле о великом питању универзума

Предавање професора Мартина Гаскела одржано је у Римској дворани у среду, 31. октобра, у сарадњи Библиотеке града Београда и Хумболтовог клуба Србије. Предавач је имао  за циљ да одговори на најчешће постављана питања о универзуму и о нашем месту у њему. Окосницу предавања чинио је онос религије и науке, односно, начини на које Библија и наука  објашњавају настанак света.

 

У предавању су постављена нека суштинска питања која се постављају пред научницима данас, а која се односе на природу нашег универзума. У том контексту је  разматрано и место религије  у укупном схватању универзума. Посебно се разматрала  религиозност научника који се баве природним наукама и у ту сврху су показане различите студије које указују да већина научника нису атеисти.

Мартин Гаскел је професор астрофизике на Универзитету Валпараисо у Чилеу. Рођен у Енглеској, дипломирао у Шкотској, а докторирао на Универзитету у Санта Крузу (Калифорнија). Радио као стручни сарадник на Универзитету у Кембриџу. Пре одласка у Чиле (2011. године), радио је као професор у Сједињеним Америчким Државама.

Професор Гаскел је активни научни истраживач, аутор и коаутор бројних радова у вези са супермасивним црним рупама у центрима галаксија. Поред тога, бави се темом односа између религије и науке.

 

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Предавање Шта научници мисле о великом питању универзума. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja