ИЗЛОЖБА ДИЈАЛОГ РАЈКА ПОПИВОДЕ И ЈЕЛЕНЕ ТРАЈКОВИЋ

У Галерији Атријум Библиотеке града Београда 14. новембра 2012. године отворена је  изложба рељефа, цртежа и слика „Дијалог“ Рајка Попиводе и Јелене Трајковић.

На изложби су изложена 4 рељефа насловљена „Лицем у лице“ Рајка Попиводе, које гради на цртежу „Лицем у лице“ из 1985. год. у комбинованој техници, насталим 2012. године и 40 цртежа и слика Јелене Трајковић на папиру у комбинованој техници, урамљених у рам-кутију, из најновијег циклуса “Un necessaaire de voyage”  из 2011/12. године.

 

 

Рајко Попивода је дипломирао и магистрирао на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. Члан је УЛУСА-а од 1997 године. Самостално излаже од 1977 године. Одржаоје16 самосталних изложби у Београду, Њујорку, Паризу, Будви, Нордену, Ослу, Подгорици...Излагао је на преко 160 групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је више значајних награда и признања: наградеза скулптуру из Фонда Сретена Стојановића1976,награде Октобарског салоназа скулптуру 1995, награде УЛУС-а „Златно длето “2002, награде за скулптуру на Јесењој изложби УЛУС-а, 2006... Аутор је више скулптура за јавни простор. Учесник је међународних симпозијума скулптуре. Његова дела налазе се у власништву музеја, галерија и приватних колекција у земљи и иностранству.

Јелена Трајковић дипломирала је и магистриралана сликарском одсеку  Факултета ликовних уметности у Београду, у класи проф. Чедомира Васића. Студент је докторских уметничких студија (област сликарство)на ФЛУ у Београду.Члан је УЛУСА. Запослена je на Факултету уметности у Нишу од јануара 2012. године, у звању асистента за ужу уметничку област-Уметнички предмет, Цртање и сликање-главни предмет, на Одсеку Ликовне уметности. Приредила је 17 самосталних изложбиу Београду, Паризу, Нишу, Краљеву, Крагујевцу, Зрењанину, Параћину... Учествовала на више од 70 групних изложби како у својој земљи тако и у иностранству. Добитник је више награда: студент генерације ФЛУ Београд за школску 2003/2004. годину, стипендија Краљевине Норвешке 2004, награда за младог перспективног уметника на 8. Међународном бијеналу уметности минијатуре у Горњем Милановцу 2005, годишња награда ликовне галерије Задужбине Илије М. Коларца 2008/2009, откупна награда Ниш Арт Фондације, Изложба младих  2009...Учествовала је на многобројним ликовним колонијама, радионицама, семинарима и трибинама.

Први заједнички пројекат сликарке Јелене Трајковић и вајара Рајка Попиводе представља лични и заједенички креативни дијалог два уметника са уметношћу, историјом и цивилизацијом. Њихове радове на овој изложби одликује имагинативно изражавање и перфекционизам у стварању.                                                                                                 

Изложбу је отворио Чедомир Васић, професор Факултета ликовних уметности у Београду.

Изложба је отворена до 3. децембра 2012.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ИЗЛОЖБА ДИЈАЛОГ РАЈКА ПОПИВОДЕ И ЈЕЛЕНЕ ТРАЈКОВИЋ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja