Делегација Шангајске библиотеке у Библиотеци града Београда

У суботу, 15. септембра 2018. године, трочлана делегација Шангајске библиотеке била је у званичној посети Библиотеци града Београда. Стручни тим библиотекара једне од најразвијенијих и најсавременијих библиотека на свету чинили су Чоу Демин, Рен Гуосјан и Танг Лијантје. Њихова посета имала је јасан циљ: успостављање сарадње са Библиотеком града Београда као највећом јавном позајмном библиотеком у овом делу Европе и прецизирање детаља сарадње.

Наиме, у разговору са директорком Библиотеке Јасмином Нинков, прецизирани су начини на које ће се велики интерконтинентални  пројекат „Window of Shanghai“ реализовати у сарадњи са Библиотеком града Београда. Циљ поменутог пројекта јесте промовисање кинеске културе, традиције, историје и књижевности путем књига и аудио-визуелне грађе које ће, у виду донације, Шангајска библиотека уручити нашој  библиотеци. Оно што ову посету Београду и читав библиотечки пројекат чини додатно важним јесте намера Шангајске библиотеке да представљање географски удаљених земаља не буде једносмерно, већ да се заснива на принципу реципроцитета, тако да се у реновираној згради Шангајске библиотеке, а у оквиру Библиотеке пријатељства, планира посебан простор који ће на најрепрезентативнији начин представљати Београд и Србију. У том смислу, библиотечка делегација из Шангаја изразила је жељу да две велике јавне градске библиотеке успоставе дугорочну сарадњу у којој ће се и кинеска и српска књига учинити доступнима најширој читалачкој публици.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Делегација Шангајске библиотеке у Библиотеци града Београда. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja