Померање граница у библиотекарству – Next Library conference

У Берлину је од 12. до. 15. септембра, под мотом „Подржавамо неочекивано!ˮ одржана једна од најзначајнијих светских библиотечких конференција – Next Library conference. Реч је о међународном окупљању библиотечких професионалаца, иноватора и доносилаца одлука који ''померају границе и врше промене у струци''. Организатор конференције била је Централна и регионална библиотека у Берлину (Zentral- und Landesbibliothek Berlin). Конференцију је иначе покренула Јавна библиотека у Архусу 2009. године, и након Чикага 2014, ово је други пут да се овај стручни скуп организује ван Архауса.

Програм конференције био је иновативно конципиран и састојао се из различитих врста дешавања: од класичних излагања предавача по позиву, преко кратких презентација примера добре праксе, до интерактивних радионица и излагачких простора за тестирање нових идеја и прототипова. Посебан сегмент конференције чиниле су посете берлинским јавним библиотекама.

Током четири конференцијска дана око 400 учесника из преко 40 земаља могла су да учествују у више од 100 различитих програма и активности. Због великог броја програма одржаване су паралелне сесије, и то у објектима који су саграђени специјално за ову конференцију у парку испред библиотеке, као и у самој библиотеци и у оближњој цркви. Међу бројним иновативним пројектима, на конференцији је представљен и АВА пројекат – онлајн платформа за гледање филмова, у којем је БГБ један од партнера (https://belgrade.ava.watch).

Представник Библиотеке града Београда на овом скупу био је Марјан Маринковић, помоћник директора ове установе.

Свим приказаним – и дешавањима, и концептом и просторима у којима је одржана, ова конференција је оправдала свој мото и потврдила реноме едног од најзначајнијих светских годишњих библиотечких скупова.

Званични сајт конференције: www.nextlibrary.net

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Померање граница у библиотекарству – Next Library conference . Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja