Отварање изложбе Српска књижевност и Велики рат у Малој галерији Дома Војске Србије

Изложба Библиотеке града Београда Српска књижевност и Велики рат аутора Олге Красић Марјановић и Марјана Маринковића, свечано ће бити отворена 2. новембра у 13. часова у Малој галерији Дома Војске Србије (Браће Југовића 19, Београд).

Изложба се састоји из две целине и осмишљена је с намером да прикаже особености српске књижевности од 1914. до 1918. године и да представи наше најзначајније ствараоце чији је живот битно обележен ратом, односно њихова дела која се тематски баве Првим светским ратом.

Прву целину чини 17 плаката у дигиталној штампи на којима су представљени српски писци који су учествовали у рату, било као војници на фронту или као цивили који су прешли Албанију, изгубили домове и своје најближе: Станислав Винавер, Сима Пандуровић, Бранислав Нушић, Милутин Ускоковић, Бора Станковић, Исидора Секулић, Владислав Петковић Дис, Милутин Бојић, Тодор Манојловић, Растко Петровић, Драгиша Васић, Станислав Краков, Стеван Јаковљевић, Раде Драинац, Милош Црњански, Иво Андрић и Душан Васиљев.

Други део изложбе садржи преглед српске књижевности у периодичним публикацијама које су излазиле у Србији, Хрватској, Грчкој и Француској за време Великог рата.

На отварању изложбе присутнима ће се у име Медија центра „Одбранаˮ обратити потпуковница Биљана Пашић, док ће у име Библиотеке града Београда говорити Јасмина Нинков, директорка ове установе и Марјан Маринковић, коаутор изложбе, помоћник директора БГБ.

Изложба ће трајати до 30. новембра, а у оквиру поставке организовано је и стручно вођење – посетиоце кроз изложбу води ауторка Олга Красић Марјановић (четвртак, 15. новембра у 13.00 часова).

Дизајн изложбе: Амалија Витезовић.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Отварање изложбе Српска књижевност и Велики рат у Малој галерији Дома Војске Србије. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja