Предавања поводом доделе награде „Професор др Катарина Амброзић“ за 2012. годину

На трибини „Уметност“ Библиотеке града Београда 28. новембра 2012. године одржана су предавања поводом доделе награде „Професор др Катарина Амброзић“ за 2012. годину. Исидора Станковић, овогодишња добитница награде представила је свој истраживачки рад „Јеврејска гробља 19. века у Паризу: Одраз промена у јеврејској заједници на културу смрти“, а уводно предавање о Катарини Амброзић одржала је др Саша Брајовић, ванредни професор са Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду. 

 

 

Одлуку о додели награде „Професор др Катарина Амброзић“ за 2012. годину донела је комисија у саставу: Бранка Павловић, представник дародаваца, др Александар Кадијевић, редовни професор и управник Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду, др Саша Брајовић, ванредни професор са Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду и Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда 21. маја 2012. године. Добитник награде је Исидора Станковић, најбољи студент Одељења за историју уметности Филозофског факултета  Универзитета у Београду, која је у школској 2011/2012. години завршила студије историје уметности на Филозофском факултету у Београду са највишом просечном оценом у току студирања 9,84 и која је школске 2011/2012. године уписала дипломске академске студије-мастер.

Награду „Професор др Катарина Амброзић“, по њеној жељи, установили су њени наследници и Библиотека града Београда 2007. године. Ова награда се додељује најбољем дипломцу на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, који је уписао дипломске академске студије - мастер на истој групи. Награда износи 3.000 еура у динарској противвредности и намењена је његовом стручном усавршавању у Паризу. По завршетку овог путовања награђени треба да одржи предавање са темом свог истраживачког рада у Одељењу уметности Библиотеке града Београда.

Катарина Амброзић је наш познати и реномирани историчар уметности, ликовни критичар, вишедеценијски кустос и саветник Народног музеја у Београду и професор Универзитета. Била је свестрано образована личност, организовала је бројне изложбе и конгресе у земљи и иностранству. Аутор је бројних монографија и ликовних критика. Бавила се преводилачким и педагошким радом. Значајна су њена научна истраживања југословенске, српске и европске уметности, која су оставила дубок траг у српској науци и која се нарочито огледају у монографији о Надежди Петровић, студијама о Милану Коњовићу и Ристи Стијовићу. Била је оснивач и сарадник Галерије Милан Коњовић у Сомбору, члан, секретар и председник Југословенске секције Међународног удружења ликовних критичара AICA, први секретар Удружења Југославија-Француска (1946-1948). Добитник је бројних наших и иностраних одликовања, међу којима се истичу: француско La croix de Chevalier des Art et des Lettres (1984) и шпанско Izabel la Catolica-Oficial (1986), а од наших Орден заслуга са сребрним зрацима (1986), Златни беочуг Културно-просветне заједнице Србије за трајни допринос култури Београда (1998) и друга.

Београд је одао признање Катарини Амброзић што је једну улицу на општини Звездара назвао њеним именом.

Одељење за историју уметности Филозофског факултета у Београду овом наградом је почаствовано, а његови најбољи студенти добили су изузетну и ретку прилику за професионално напредовање у Француској.

Катарина Амброзић је учествовала на бројним програмима у Библиотеци града Београда: држала је предавања на трибини Уметност, водила је трибину AICAу Одељењу уметности и сарађивала у раду Галерије Атријум. Своју богату библиотеку даривала је Библиотеци града Београда, која се чува у Одељењу уметности као Легат професор др Катарина Амброзић.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Предавања поводом доделе награде „Професор др Катарина Амброзић“ за 2012. годину. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja