Изложба и књига Слободана Малдинија

 

У четвртак, 24. јануара у галерији Атријум отворена је изложба Слободана Малдинија „MONUMENTUM MEMORIAE “.

На изложби су представљени цртежи  аутора настали почетком 1980-их на којима се налазе архитектонске студије неизведених споменика и идејни пројекти споменика које је Малдини изградио средином 1980-их на Косову и Метохији. Под називом "Архитектони", аутор је израдио серију геометријски једноставних меморијалних форми које чине његов јединствени градитељски опус. Малдинијеви споменици садрже историјску конотацију, естетику преузету из историје архитектуре, пре свега из периода стила италијанског барока, а потом и стила француских уметника неокласичара времена XIX века. Малдинијева споменичка архитектура је јединствена, естетски прочишћена, јасна, класична, филозофски опредељена.

Настала у првим годинама 1980-их, представља индивидуалистичку линију прве постмодерне архитектуре у Србији. Своје цртеже Малдини је представио на изложбама у иностранству, али никада у Србији, због чега је ова изложба јединствена прилика да се домаћа публика упозна са до сада непознатим стваралачким опусом овог јединственог аутора.

Изложбу је отворио архитекта Мустафа Мусић.

Након отварања изложбе у Римској дворани је  представљена најновија Малдинијева књига

 "ИСТОРИЈА СРПСКЕ УМЕТНОСТИ XVIII-XXI век" у издању Књиге Комерц из Београда. Књига представља  капиталан водич кроз културну прошлост нашег поднебља. На 848 страна великог формата и на више од 2 милиона словних знакова књига садржи 270 тематских поглавља у којима су представљене историјска и културна заоставштина српских ликовних стваралаца, сликара, вајара, архитеката, графичара и осталих представника ликовних уметности на тлу Србије. Међу областима српске културне историје које својим садржајем обухвата ова књига, централно место заузимају градитељско - архитектонско наслеђе и ликовно уметничко стваралаштво настали у периоду од прве Велике сеобе Срба 1690. године, до данас. У овом капиталном издавачком подухвату представљено је богатство ликовне уметности и архитектуре Србије - њена дуга и вредна културна традиција, уметничка заоставштина и изузетни ствараоци у свим областима ликовне уметности и културе. Са нарочитом пажњом описана је историја архитектуре и осталих ликовних уметности: сликарства, вајарства, графике, као и савремених уметничких дисциплина и примењених уметности. Посебно су описане области савремене уметности у Србији, стилови, покрети и уметничке праксе, од периода након завршетка Другог светског рата до данас. У њој су представљена најзначајнија дела, биографије и вредна достигнућа наших најпознатијих уметника и других ликовних стваралаца која се данас чувају у многим српским музејима и галеријама.

О књизи су говорили: Бобан Стојиљковић, дитректор Књигe Комерц-a, Мустафа Мусић, архитекта, Дарко Чонкић, дизајнер, Зоран Лазовић, архитекта и аутор Слободан Малдини.

Изложба је отворена до 30. јануара

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба и књига Слободана Малдинија . Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja