ИЗЛОЖБА О РУСКОЈ ЕМИГРАЦИЈИ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА

Библиотека града Београда, у знак сећања на стогодишњицу од доласка руске емиграције у Србију (тадашњу Краљевину СХС), усреду, 20. фебруара 2019. у 11 сати отворила је фото изложбу о руским писцима у емиграцији. Изложба под називом „Изгнаници без своје воље“ („Скитальцы не своей вины“) открива историју живота писаца у егзилу. Приказује писма, белешке, аутограме, фотографије И.А. Бунина, И.С. Шмелева, Н.А. Тэффи, А.М. Ремизова, Б.Г. Пантелеймонова, К.Д. Бальмонта.

Изложбу нам је уступио Руски фонд културе, са којим је Библиотека града Београда 2017. године потписала уговор о сарадњи. Том приликом овај фонд је Библиотеци града Београда донирао преко 2000 вредних и луксузних издања књига за децу и одрасле и мултимедијалну грађу. Ове поклоњене књиге су након стручне обраде смештене у новоотворени огранак Библиотеке града Београда у Сава Центру, као посебан фонд под називом „Библиотека Сергеј Михалков“. Циљ споразума о сарадњи између наше куће и Руског фонда културе јесте снажење даљег развоја српско-руских културних, уметничких и научних веза.

Tакође се на изложби могу видети новине и часописи  руских емиграната који су у поседу Српског библиофилског друштва Србије, као и књиге и монографске публикације које Библиотека града Београда поседује о руској емиграцији.

Други део ове изложбе приказује руске емигранте који су свој таленат и стваралаштво испољили у Београду: пре свега стрип цртаче(Головченко, Ивкович, Кузнецов, Лобачов, Навоев, Ранхнер, Соловиев и Шеншин) и њихове изузетне илустрације дела српске књижевности и српских тема из живота, а део поставке сачињавају њихови лични предмети, пасоши, писма, фотографије, пријаве боравишта и друго. Ова грађа само је мали део изложбе „Руски стрип краљевине Југославије“ који је за ову прилику уступила ауторка изложбе проф. др Ирина Антанасијевић, професор руске књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Ова изложба премијерно је приказана у Москви, у Дому Руске дијаспоре „Солжењицин” у октобру и новембру 2018. и имала је велики успех. У септембру месецу ове године биће приказана у Санкт-Петербургу, а потом, на наше велико задовољство у Народној библиотеци у октобру 2019. године.

Посебну драж овој изложби, и част што су отварање употпунили својим прусуством, чине потомци руских емиграната. Међу њима је и један од најпознатијих хроничара руске емиграције је Алексеј Арсењев, писац и приређивач преко 30 стручних монографија, зборника, каталога и чланака на ову тему.  Део његове породичне заоставштине такође је изложен на овој поставци.

Музички програм употпунио је црквено-дечији хор „Орлић“ из Батајнице, који је извео нумере „Взбранной Воеводе“ Д.В.Аллемановa и „Славься ты Русь моя“из оперы „Иван Сусанин“ М. Глинке. Овај хор ће се представљати Србију на такмичењу на фестивалу „Звучит Москва“ у Москвиове године.

Романсу „Отговорила Роща Золотая“ (текст песме написао је Сергеј Јесењин) извела је Валентина Сјеничић, ученица 3. разреда IX гимназије „Михаило Петровић Алас”.

Стихове које су стварали руски песници у Београду читали су на руском језику Данило Даниловић, ученик Филолошке гимназије, а на српском Валентина Сјеничић  (реч је о песмама „Белград“ Екатерине Леонидовне Таубер и „Кто полюбил на миг тот разлюубит не может“ Евгенија Михаиловича Кискевича).

Изложбу су отворили Његова Екселенција господин Александар Васильевич Чепурин, амбасадор Руске федерације у Србији и Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ИЗЛОЖБА О РУСКОЈ ЕМИГРАЦИЈИ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА . Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja