ФИНСКИ ДИЗАЈН У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ

У четвртак, 22. фебруара 2019. године, у галерији Атријум отворена је изложба ”Фински иновативни дизајн”, у организацији амбасаде Финске и Библиотеке града Београда.

Изложбу је отворио амбасадор Финске Перти Иконен, истакавши да су иновације и дизајн од кључне важности за Финце, јер обликују њихов начин размишљања. Такође, све земље чланице Европске уније су врло конкурентне на пољу иновација и дизајна. Иконен се нада да ће изложба послужити као извор инспирације домаћој публици.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков подсетила је на дугогодишњу успешну сарадњу Амбасаде Финске и Библиотеке града и истакла драгоцену размену искустава са библиотекама у Финској. По њеним речима финска мрежа библиотека је међу најбољима у свету, а недавно отворена Оди библиотека у Хелсинкију јединственом архитектуром, дизајном и функционалношћу, представља библиотеку 21. века.

Изложбу је осмислио Јарно Пелтонен, некадашњи директор Музеја дизајна у Хелсинкију.

На изложби је представљено десет панела на којима су приказани креативни приступи дизајну у областима: информационих и комуникационих технологија, традиционалне финске бродоградње, здравствене заштите, медицинске електронике, па до иновација у напредној индустрији намештаја.

Финска достигнућа у дизајну чине Финску једном од водећих земаља у тој области.

Прошле године ова изложба је представљена у Сомбору, Вршцу, Чачку и Параћину.

Изложба је отворена до 7. марта 2019. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ФИНСКИ ДИЗАЈН У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja