ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА БОЈАНЕ НИКОЛИЋ

У понедељак, 11. марта у галерији Атријум отворена је изложба слика Бојане Николић. Ово је прва од десет изложби, на којима ће током 2019. године,  радове представити  ликовни уметници изабрани на конкурсу Библиотеке града Београда.

Бојана Николић се београдској публици  након четири године представила  најновијим  циклусом слика.

  Бојанина истраживања  крећу се у пољу апстрактног експресионизма свођењем слике на њене основне ликовне вредности: боју, линију и композицију.  У слободној ликовној интерпретацији доживљеног и виђеног, ауторка  обликује слику спонтаном импровизацијом уметничке сензације. Динамичним ритмом  линија ствара комплексне  композиције  налик музичким фугама.  Комбинујући богату палету, готово експлозивног колорита, са  снажном гестуалношћу, постиже атмосферу  позитивног  витализма који  се учитава као Бојанин  кредо.

Уколико бисмо слике на овој  изложби посматрали   као симболе које би било могуће  одсвирати, онда би  та имагинарна  композиција засигурно зазвучала као експресионистичка Ода радости.

Изложбу је отворила Наташа Рил, кустос галерије.

Изложба је отворена до 22. марта.

Биографија:

Бојана Николић је дипломирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Чедомира Васића (2005). На истом факултету је магистрирала (Трансслика - концептуална, материјална и формална реинвенција сликарства,  код ментора проф. Чедомира Васића, и одбранила докторски уметнички пројекат (ТРАНС-СЛИКА: Истраживање боје и светлости кроз медије сликарства, инсталације и перформанса,  код ментора проф. Велизара Крстића)

Ради као професоруВисокој школи струковних студија за образовање васпитача у Пироту и као доцент по позиву на Academie des Beaux-Artes Sainte Radegonde, Tours, France. 

Добитницаје награде ФЛУ за сликарство Риста и Бета Вукановић, сликари (2005), Награде жирија за најбољи филм у категорији мини филма, на фестивалу кратког филма Кратка форма, Горњи Милановац (La Confrontation St Hippolyte, аутори: М. Станимировић и Б. Николић, 2011) и прве награде на јавном и анонимном конкурсу за израду идејних решења сталне уметничке поставке од дизајнираних подних плоча на тргу Пиротских ратника, Клавир (аутори: М. Станимировић и Б. Николић, 2012).

 Члан  је УЛУС-а и Нове арт сцене.

Приредила је 28 самосталних и учествовала на бројним групним изложбама у земљи и иностранству.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА БОЈАНЕ НИКОЛИЋ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja