Библиотека града Београда на међународној конференцији “ARLIS/NA 47th Anual Conference”, Солт Лејк Сити, САД

Удружење уметничких библиотека Северне Америке (Art Libraries Society of North America) је ове године организовало 47. годишњу конференцију под називом “Arts: In/Site • Insight • Incite • In Sight”, од 26. до 30. марта 2019. године, у хотелу „The Grand America Hotel“ у Солт Лејк Ситију (Јута). Библиотека града Београда је имала свог представника, Оливеру Настић, библиотекара, којој је као добитници награде “Samuel H. Kress Foundation Award for International Travel”, било омогућено учешће на конференцији.

И ове године основни циљ конференције је био да се инспирише учење и креативност кроз разговор и дискусију. Такође се подржава сарадња и представљање иновативних радова кроз практично искуство. Тако је на конференцији представљен велики број пројеката и сарадња између иниституција.   Конференцији је присуствовало око 700 учесника из целе Америке и Европе. Одржано је преко 46 сесија, с тим што је у свакој било око 4 предавача. Предавачи су били еминентни библиотекари, едукатори познатих америчких музеја и универзитета, као и музеја и библиотека из источне Европе. Представили су своје институције и пројекте које су реализовали. Такође је одржано 8 радионица. Током конференције су одржани и бројни састанци разних група (SIG – special interest group).

Између свих ових предавања и сесија, другог дана конференције у холу „The Grand America Hotel“ представљени су постери и изложбе појединих библиотека (28 излагача), где је Библиотеку града Београда представљала Оливера Настић, са постером под називом “The Art Fund of the Belgrade City Library”. Изложба постера је трајала три дана, током којих су могли да се виде примери добре праксе. Била је веома посећена од стране колега.

Такође, током свих дана конференције одржавао се и сајам, где је било представљено 48 америчких издавача (књига и часописа) и галерија.

Трећег дана, одржана је годишња конференција АРЛИС/НА, где су подељене награде најуспешнијим библитекарима. Између осталих добитника представљене су четиридобитнице награде “Samuel H. Kress” (Оливера Настић из Београда, Анастасија Колесникова из Москве, Ика Јорум из Стокхолма и Уте Стаес из Антверпена), где су им додељене плакете и захвалнице, као и бесплатна годишња чланарина удружења.

Током конференције су приређени пријеми и вођења кроз Музеј лепих уметности Јуте (Utah Museum of Fine Art) и Природњачки музеј Јуте (Natural History Museum of Utah). Уприличен је обилазак Јавне библиотеке Солт Лејк Ситија (The Salt Lake City Library), током којег је одржан састанак библиотекара јавних библиотека и успостављен контакт са Дидре Донахју, библиотекарком јавне библиотеке у Њујорку (New York Public Library).

На крају конференције, општи је утисак свих учесника да је постигнут циљ организатора да се колеге повежу, остваре контакти и сарадња.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Библиотека града Београда на међународној конференцији “ARLIS/NA 47th Anual Conference”, Солт Лејк Сити, САД. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja