ИЗЛОЖБА „АРМИЈСКИ ЂЕНЕРАЛ КРСТА СМИЉАНИЋ“ У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ БИБЛИОТЕКЕ ГРАДА БЕОГРАДА

Библиотека града Београда у сарадњи са библиотеком Љубиша Р. Ђенић из Чајетине организовала је изложбу „Армијски ђенерал Крста Смиљанић“ ауторке Снежане Ђенић, директорке ове библиотеке из Чајетине. На изложби су представљени архивска документа и фотографије, који приказују живот и дело ђенерала Крсте Смиљанића.

 

 

Армијски ђенерал Крста Смиљанић је знаменита личност у историји Србије 20. века. Он је елитни војни стратег и личност која је допринела ослобођењу и уједињењу југословенских народа. Био је велики војсковбођа али је успешно обављао послове политичара и дипломате. Својом стручношћу, способношћу и оданом служењу отаџбини стекао је високе војне положаје. Био је ордонанс официр краљу Милану и краљу Александру Обреновићу и блиско је сарађивао са краљем Александром Карађорђевићем. Добитник је одликовања Таковски крст и три Карађорђеве звезде.

Крста Смиљанић је рођен у златиборском селу Љубишу 1868. године. Завршио је Војну академију у Београду 1896. године. Због својих изузетних способности одмах је био преведен у ђенералштабну струку. Провео је годину дана на усавршавању у Руану у Француској. Пред Балканске ратове војвода Путник га ангажује за најближег сарадника у Главном ђенералштабу. У Првом светском рату Крста Смиљанић руководи Дринском дивизијом. Између два светска рата обављао је многе дужности: био је шеф Војне мисије у Љубљани, командант Дравске дивизијске области, командант Треће армијске области у Скопљу и Друге армијске области у Сарајеву. Био је Бан Зетске бановине. Ђенерал Крста Смиљанић добитник је 35 одликовања, од којих 15 страних. Године окупације за време Другог светског рата провео је у кућном притвору у свом стану у Београду све до своје смрти 14. маја 1944. године.

У библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини налази се спомен збирка ђенерала Крсте Смиљанића.

Поводом обележавања 90. годишњице пробоја Солунског фронта на Краљевом тргу у центру Златибора  14. септембра 2008. год. , у присуству потомака ратника и многобројних делегација,  откривен је монументални бронзани споменик великом војсковођи ђенералу Крсти Смиљанићу, рад академског вајара Бранка Тијанића, пореклом из Шљивовице са Златибора. На споменику је уклесан текст: Слобода има лица оних који су за њу живот дали.

Изложбу је отворила Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Изложба је отворена до 9. јануара 2013. године.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ИЗЛОЖБА „АРМИЈСКИ ЂЕНЕРАЛ КРСТА СМИЉАНИЋ“ У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ БИБЛИОТЕКЕ ГРАДА БЕОГРАДА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja