Учешће Библиотеке града Београда на 85. конгресу ИФЛЕ

У периоду од 24. до 30. августа одржана је 85. генерална ИФЛА конференција и скупштина,у Атини, у Грчкој, у  Међународном конференцијском центру Мегарону (MAICC).

Конференцији је присуствовало око 3.500 учесника из преко 140 земаља,  одржано је 275 сесија. Предавачи су били еминентни библиотекари и стручњаци из целог света који су представили своје библиотеке и програме које раде. Последњег дана је одржана завршна конференција на којој су додељене награде и признања. Такође,  представљено је и ново руководство ИФЛЕ, чији мандат започиње од септембра ове године.

 

Библиотека је на овој конференцији имала своја два представника: Марину Неђић и Оливеру Настић које су представиле постер под називом Project: Inclusion through art: educational and creative workshops for elementary school studentsand children with disabilities. На постер сесији је било изложено 198 постера из целог света. Постер БГБ је био посебно запажен јер се односи на иновативне програме за особе са инвалидитетом, а реализују се у Библиотеци града Београда. Многе колеге, посебно из јавних библиотека из региона, биле су заинтересоване за ове програме јер желе да своје библиотеке приближе овој категорији становништва.

Оливера Настић је на конференцији учествовала и као волонтер и као дописни члан IFLA Art Libraries Section.

Станка Јовичић и Бојан Кундачина су учествовали на Ифлиној претконфенцијиRecruiting and Managing the New Generation of Employees to Attract New Markets and Create new Services, од 22. до 23. августа у граду Питагориону на острву Самос, у организацији ИФЛА Секције за Менаџмент и маркетинг иЈавне библиотеке на Самосу.Претконференцију је отворила Ненси Гвин (Smithsonian Libraries
United States), а учествовало је око 30 представника, највише из Сједињених Америчких Држава, Норвешке и Шведске. У сесији под називомExpanding reach through public engagement, Станка Јовичић и Бојан Кундачина су представили своје истраживање под називом Библиотека и медији (Library and the media). Рад је наишао на запажен пријем код присутних и покренуо дискусију, о утицају медија, начину функционисања, о додатним вештинама библиотекара или о новим генерацијама запослених који би могли да одговоре изазовима нових генерација корисника итд.

Учествовање на Претконференцији и Конференцији је било вишеструко корисно. Представници Библиотеке града Београда су имали прилику да се упознају са савременим трендовима и примерима добре праксе из читавог света, да размене своја мишљења, знања и искуства са колегама из других земаља, да остваре бројне контакте ради успостављања сарадње и позива за гостовање.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Учешће Библиотеке града Београда на 85. конгресу ИФЛЕ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja