Библиотека града Београда, манифестација Дани европске баштине 2019. „Уметност и забава“ – Наслеђе у фокусу

Змај Јовина 1, II спрат

Посебни фондови.Одељење старе и ретке књиге и књиге о Београду − Завичајно одељење Библиотеке града Београда, Салон грбова Београда, 16−27. септембар, изложба публикација посвећених београдској опери:

125 година од првог оперског извођења на београдској сцени. 

Од када је у Београду, 12. XI 1869. године, свечано отворена нова зграда Народног позоришта, извођен је читав низа комада са музичком пратњом, али је у историји овог позоришта остало записано да је првo оперскo извођење на београдској позорници изведено 29. XI 1894. године. У питању је била опера У бунару, чешког композитора Вилема Блодека (Vilem Blodek), под диригентском палицом Јосифа Свободе(Josif Svoboda). Девет година касније, 1903. године, изведена је и прва српска операНа уранку. На текст Бранислава Нушића компоновао је Станислав Бинички.                                  

Змај Јовина 1, међуспрат

Посебни фондови. Дечје одељење „Чика Јова Змајˮ:

Уторак, 17.09, у 10:00:„Испеци па рециˮ ‒ едукативно-креативна радионица откривања бисера народног стваралаштва.

Тема радионице биће народне умотворине (питалице, загонетке, брзалице, пословице). Кроз радионичарски рад ученици ће бити у прилици да науче неке од народних умотворина и да открију право богатство вредности, поука и мудрости које се у њима крије. Радионица је намењена деци млађег основношколског узраста.

Понедељак, 23.09, у 18:00:„Катарке Београда” Гордане Малетић ‒ представљање збирке прича у коју су уткани мотиви српске културне баштине.

Уз разговор,  сазнајући значења неких архаичних речи, ученици се упознају са животом старих Београђана и њиховим сада заборављеним занимањима. Коришћењем различитих материјала имаће прилику да на креативан начин и сами представе оне приче које су им се највише допале. Учествују ауторка и ученици од 4. до 8. разреда ОШ „Никола Теслаˮ.

Уторак, 24.09, у 10:00:„Од народне приче до филмаˮ ‒ едукативно креативна израде кратког дигиталног филма базираног на народној причи.

Током радионице  биће прочитано неколико народних прича, потом ће ученици одабрати причу која им се највише свиђа и уз помоћ материјала за кративно стваралаштво „оживетиˮ  ликове и призоре из одабране приче.  Направљени ликови и сцене из приче биће дигитализовани и преточене у кратак филм. Радионица је намењена деци основношколског узраста.

Уторак, 01.10, у 10:00:„Српска дечја дигитална библиотека на длануˮ

Представљање дигиталне збирке књига, намењене деци од три до тринаест година, које по свом садржају, уметничким, историјским и књижевним вредностима представљају сам врх српске књижевности за децу. Током радионице деца ће бити упозната са дигиталном збирком која се налази на сајту Народне библиотеке Србије и биће у прилици да чују неколико одабраних песама и прича из ове збирке. Радионица је намењена деци основношколског узраста.                                                                                                                       

Кнез Михаилова 56, Одељење уметности

            Петак, 20.9, Римска дворана у 19:30: Представљање стваралаштва проф. Светлане Матић из Беча и представљање њене две књиге: „Певам дању, певам ноћу“ и „Поздрав Милици Стојадиновић Српкињи“

            Учествују: Љиљана Симић, Драгица Шредер и ауторка.

Понедељак, 23.09, Римска дворана у 19:00: Марко Стојановић, предавање „Тихи приповедач Марсел Марсо“

            Да ли су први приповедачи на Земљи били пантомимичари и да ли је пантомима прва уметност; зашто је Марсо најпознатији пантомимичар свих времена; да ли га је тишина увукла у пантомиму; да ли је пантомимом почео да се бави спасавајући јеврејску сирочад из окупираног Стразбура? Кроз разговор и видео инсерте интервјуа са Марселовим сином Батистом Марсоом, покушаћемо да одговоримо на ова питања.   Пантомима је израз свог људског рода, али је уметност Марсела Марсоа културна баштина Европе која припада целом свету.                                      

Понедељак, 30.09. 2019. Римска дворана у 19:00: др Дејан Тубић, предавање „Стрип као  сфера модернистичког сликарства“

            Стрип је уметност која се доминатно изражава кроз медиј сликарства, или тачније цртежа. Међутим, стрип суштински чини слојевита синтеза различитих уметничких медија сликарства, књижевности, филма, позоришта, илустрације итд. Конституисање стрипа као уметничке сфере и самосталног медија, из угла хронологије, припада периоду модерне и/или ране модерне. Kомерцијални високотиражни стрип губи на популарности изазван доминацијом савремених дигиталних медија. У последњим деценијама, као доминантни облик, појављује се „уметнички стрип“.

Студентски трг 19, Дечије одељење „Драган Лукић“, Одељење библиотеке Ђорђе Јовановић− Стари град

Четвртак, 19.09. у 10:00 и петак, 20.09. у 11:30: „Кад дечија библиотека постане луткарско позориште – на трагу луткарске представе Јована Јовановића Змаја „Несрећна Кафина“.

            Радионице намењене првенствено предшколцима и ученицима првих разреда основне школе. Историјат луткарске представе„Несрећна Кафина“ Јована Јовановића Змаја. Покушаћемо са децом да направимо лутке од кромпира као што је било и у самој представи, а као наставак радионице одвешћемо децу до Позоришног музеја где ће имати предавање о луткарским представама код нас. У Позоришном музеју већ имају играоницу  израде лутака и  деца ће присуствовати једној од њих.

Студентски трг 19, Дечије одељење „Драган Лукић“, петак, 20.09, од 10:00 до 14:00. Усарадњи са Викимедијом Србије, програм Вики Сениор, писање нових и допуњавање постојећих чланака на Википедији на српском језику, на тему: „Уметност и забава“ – Наслеђе у фокусу.

Вишка 3, Дечје одељење „Растко“ Одељења библиотека „Петар Кочић“− Врачар

Понедељак, 23.09. и среда, 25.09. у 11.00 часова (трајање по 45 минута): „Причам ти причу о књизи“, програм намењен ученицима основних школа. Деци би се најпре појаснио пут настанка писма и књиге, а потом би, у сарадњи с модератором – библиотекаром, писали, из перспективе књиге, захвалницу што иста постоји. Дечје приче биће одштампане и истакнуте у простору Дечјег одељења „Растко“.

Булевар Зорана Ђинђића 152а,Одељење библиотека „Вук Караџић“− Нови Београд

 Од 16. до 30.09, изложба књига на тему: „Уметност и забава“ – Наслеђе у фокусу.

 Петра Зрињског 8,  Одељење библиотека „Свети Сава“− Земун и Сурчин

Уторак, 24.09. у 18:00:

            Предавање и радионица за бојење природних тканина и израду употребних предмета академске сликарке Биљане Каровске. PERMACOUTURE − SLOW FASHION је потпуно нов тренд у свету, који се ослања на древни и традиционални начин гајења биљака, пермакултуру. То подразумева потпуну одрживост у завореном кругу обнављања природних ресурса. У нашој традицији, још од неолита, биљке су се користиле не само за исхрану, већ и за ткање, припремање природних боја, за производњу компоста, алатки у домаћинству, као лекови итд. Наша сарадница Биљана Каровска је формирала пермакултурну башту у околини Авале и тамо гаји биљке које истовремено конзумира у свакодневној исхрани, али од њих такође.припрема природне боје за бојење свиле, памука, лана и вуне.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Библиотека града Београда, манифестација Дани европске баштине 2019. „Уметност и забава“ – Наслеђе у фокусу. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja