Фантaстични светови Милорада Павића у Паризу

У петак, 6. децембра 2019, у Културном центру Србије у Паризу, одржан је програм Фантастични светови Милорада Павића у организацији Библиотеке града Београда. Реч је о мултимедијалном тематском панелу који је приређен поводом троструког јубилеја: 90 година од рођења и 10 година од одласка књижевника Милорада Павића, као и 35 година од првог издања „Хазарског речника”,најпревођенијег српског романа последњих деценија.

На репрезентативан и интересантан начин публици у Паризу је представљено стваралаштво и живот писца чија је рецепција од стране француске читалачке публике изузетна.

Представљен је зборник „Писци  Павићу” у издању Библиотеке града Београда (2019), у оквиру престижне едиције едиције „Врхови”, након чега је уследила пројекција дигиталне изложбе „Милорад Павић од Ш до А” која обухвата меморабилије писца (фотографије, слике, рукописи, машинописи, плакати, лични предмети, скениране насловнице књига и сл.).

Поред тога, програм је обогаћен приказивањем ТВ филма „Павићева кутија за писање"у продукцији Културно уметничког програма РТС-а, који документрано сведочи о животу и раду нашег академика и пружа драгоцен увид у изворе његовог стваралаштва.

У програму су учествовале: књижевница и пишчева животна сапутница Јасмина Михајловић, старатељ над Легатом Милорада Павића, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, ауторке изложбе: Владислава Ивковић Марковић и Исидора Ињац, као и Марија Миљевић, уредница Културног дневника РТС.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Фантaстични светови Милорада Павића у Паризу. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja