У Римској дворани представљена нова књига Вукашина Павловића „Политичка моћ“

У среду, 06. фебруара 2013. године у Римској дворани Библиотеке града Београда одржано је представљање нове књиге професора Факултета политичких наука Вукашина Павловића. О књизи су говорили проф. др Чедомир Чупић, проф. др Ратко Божовић, проф. др Илија Вујачић, декан Факултета политичких наука и аутор.

 

„Ова књига је нека врста енциклопедије моћи, јер се у њој налазе разна виђења и различити покушаји дефинисања овог појма. Она на систематичан и свеобухватан начин говори о моћи и представља велики искорак, јер је прва у потпуности посвећена овом феномену”, рекао је проф. др Илија Вујачић, декан Факултета политичких наука на промоцији књиге проф. др Вукашина Павловића „Политичка моћ”, која је одржана у Римској дворани Градске библиотеке у Београду. Он је додао да се ради о јасно конципираном тексту који није само за стручњаке, већ и за оне који нису изверзирани у домену политичке социологије. „Аутор је успео историјски и систематски да изнесе генезу феномена моћи, који се свуда осећа, а скромно је истражен јер је неухватљив. Ова изузетна расправа представља сјајан спој ауторске ерудиције и педагошке методичности”, истакао је Вујачић.

Проф. др Чедомир Чупић нагласио је да се код нас моћ или бахато употребљава или злоупотребљава и оценио да је добро што у овако малој земљи и малој средини постоје људи који се усуђују да се ухвате у коштац са истраживањем појма моћи. „Павловић је обрадио моћ у свим сферама – од логике срца до логике ума. Он је заронио у дубине природе моћи, али и дошао до висина њене манифестације”, објаснио је Чупић. Он је указао на то да је моћ најпре симболичке природе, а тек онда појмовне, да је чак и парадоксална, те се стога не може уоквирити у један појам. „Ову књигу карактерише јасноћа мисли, она је лака за читање и што је још битније, подстицајна за размишљање. Аутор је своје ставове о моћи моћно поткрепио моћним аргументима моћних аутора”, закључио је Чупић.

„Ово је дело особе довољно компонентне да је потпише, с обзиром на то да код нас књиге често пишу они који нису довољно стручни. Аутор је ову књигу створио као човек који се пита, а не као човек који закључује”, рекао је проф. др Ратко Божовић, и изразио своју фасцинираност деловима у којима се аутор осврће на рад Пјера Бурдијеа и Мишела Фукоа. Он сматра да је кроз решето аутора прошло све оно што је ситно, а задржало оно што је круцијално – парадигма и суштина. „Павловић брани моћ тамо где има разлога да је брани и оспорава је тамо где има разлога да је оспорава. Задовољство је читати ову књигу, јер је она додирнула саму есенцију. Најбитније је да је аутор на крају оставио простор читаоцу да сам закључује”, рекао је Божовић.

 

Текст је преузет са сајта Факултета политичких наука.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - У Римској дворани представљена нова књига Вукашина Павловића „Политичка моћ“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja