ИЗЛОЖБА ИВАНЕ ФЛЕГАР У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ

У понедељак 15.јуна у Галерији Атријум отворена је изложба графика ауторке Иване Флегар. На изложби су представљене графике  и колажи који су крајњи исход  истраживања у оквиру  докторског уметничког пројекта „Колаграфија- експерименти у графици“. Изложени радови могу се поделити у три циклуса: Графички листови, Мини моно-принтови и Колажи. Највећи део радова приказаних на изложби  рађен је у техници колаграфије.

Други циклус представљају графике мањег формата, које су наставак истраживања колаграфске технике.Трећи циклус затвара круг и враћа се колажу од кога је све и почело.

Вредности за којима уметница трага су текстуре  које се добијају  промишљеним колажирањем готових материјала које налази у окружењу. Овакво  суптилно слагање фрагмената материјала  различитих текстура може се поистоветити са  таложењем  времена у материји. Пажљивим  промишљањем, комбиновањем техничких процедура  и експериментисањем, ауторка креира дело којим  обухвата тренутак  сопственог животног искуства. Отискивањем матрице она открива форму, и  у том специфичном  тренутку истине оваплоћују се њене свесне и несвесне тежње, трансцедентно се материјализује. Накнадним интервенцијама  на матрици или директно на отисцима  интиуитивни корпус се коначно материјализује у новом визуелном феномену. По речима ауторке у оваквим тренуцима често је случајност драгоценија од намере. Коначан исход су апстрактне  геометријске композиције као и асоцијације на пределе и  природне појаве. Колорит на графикама се креће од суптилних  монохроматских и валерски разрешених поља, до композиција снажних контраста и  боја. Поступком преклапања матрица добијене су  сложене текстуре и форме богатих ликовних вредности.  Доминантан  фокус је на  односу текстуре и површине која нуди тактилне асоцијације. 

Резултат успешног грађења   односа површина и  спојева фрагмената  је експресија материје. Управо у  инсистирању  на текстури, у набоју  визуелног  и духовног,  открива се ауторкина  емоционалност и сензибилитет. Богатство ослојених структура, форми, композиција и колорита говоре о великом занатском умећу које се спојило са  неспутаном и виталном истраживачком енергијом.

Колаграфије       Иване Флегар носе сажету поруку која се прилагођава различитим нивоима читања. Оне се обраћају различитим нивоима свести  успостављајући дубљу комуникацију. Отисак  постаје нуклеус који врши трансмисију изворне енергије.

Изложбу је отворила Наташа Рил.

Изложба је отворена до 26. јуна

                                                                                                                                Наташа Рил

 

Биографија

Ивана Флегар рођена је  у Београду 1981. године.

Ради као сарадник на Факултету примењених уметности у Београду.

Магистарске (2009) и докторске академске студије (2020) из области графике завршила је на Факултету примењених уметности у Београду.

Завршила је специјализацију (2013) на Криминалистичко-полицијској академији у Београду.

Члан је УЛУС-а од 2007. и УЛУПУДС-а од 2008. године.

Учествовала  је на бројним самосталним и групним изложбама. Добитница је значајних  награда и признања за свој рад.    

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ИЗЛОЖБА ИВАНЕ ФЛЕГАР У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja