Познати турски писац Недим Гурсел гостује у БГБ

Петак, 19. априла 2013. године у 19.00; Римска дворана Библиотеке града Београда
 
Гостовање турског писца Недима Гурсела поводом објављивања књиге „Алахове кћери“ на српском језику (Геопоетика 2013)
Говоре: Мирјана Маринковић, Владислав Бајац и аутор. 

 

 

О аутору
Недим Гурсел (1951) је истакнути турски писац и интелектуалац чије је обимно и разуђено књижевно дело стекло поклонике у више од двадесет земаља света. Дипломирао је модерну француску књижевност на Универзитету Сорбона, где је и докторирао са темом веза између савремене турске и француске поезије. Предаје турску књижевност на Високој школи за оријенталне језике у Паризу (ИНАЛЦО). Руководилац је научноистраживачког пројекта посвећеног турској књижевности при Националном центру за научна истраживања Француске. 
Написао је више књига приповедака, неколико романа, путописа и књижевноисторијских студија, међу којима су: Љубав после подне, Књига о женама, Освајач, Лето које је дуго трајало, Смрт на сунцу, Прегршт света, Свет у сликама, Текстови из, Прва жена, Трагови и сенке, Побуњена књижевност, Јашар Кемал, Сети се, Барбара.
Добитник је више књижевних награда у Турској и у свету – Награде Турског лингвистичког друштва (1976), Награде за мир „Абди Ипекчи“ (1986), Награде слободе Француског ПЕН-а (1986), Награде за приповетку „Халдун Танер“ (1987), Златне плакете Струшких вечери поезије (1992), Награде за приповетку Радија Франс интернасионал (1992), Ордена књижевног витеза владе Републике Француске (2004), Награде за братство у свету „Мевлана“ (2009). 
За роман Алахове кћери добио је Награду за слободу мисли и изражавања 2009. године, коју додељује Заједница издавача Турске.
 
О роману
Роман Алахове кћери је пустоловина по пустињама преисламске Арабије, саткана од мноштва сунцем обасјаних блештавих слика на којима се смењују идоли и ритуали. Странице ове вансеријске књиге зраче и бојама хришћанске Византије у чијем се престоном граду обрео један арапски песник и љубавник у потрази за царицом Теодором. Ово је делом и аутобиографска књига Недима Гурсела која доноси прегршт пишчевих успомена из детињства и родног краја и истовремено нам открива смисао и значење вере у животу и искуству једног детета, наивне и невине представе дечје душе суочене са сопственим немирима и недоумицама, страховима и питањима. Стављајући у средиште романа пророка Мухамеда, његов живот и борбу, исламску традицију и предања, писац трага за суштином и противречностима религиозности, при чему маестрално успоставља везу између индивидуалног и општег – од преисламских времена, преко раздобља Првог светског рата до данашњице.
 
Преузето са сајта Геопоетике
 
 
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Познати турски писац Недим Гурсел гостује у БГБ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja