Изложба осликаних дрвених јаја и слика Данице Басте

У Галерији Атријум Библиотеке града Београда у понедељак, 29. априла 2013. године отворена је изложба осликаних дрвених јаја и слика са мотивом осликаних ускршњих јаја под називом „AB OVO –праискон као биће слике“ сликарке Данице Басте. Изложбу је отворио ликовни критичар Срето Бошњак.

Изложени радови су настали у периоду 2012. и 2013. године и посвећени су највећем хришћанском празнику Ускрсу. Рађени су комбинованом техником.

 

Даница Баста дипломирала је на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Стојана Ћелића, где је завршила и последипломске студије. Као стипендиста Фонда за унапређење стваралаштва младих боравила је у Паризу 1981. године. Студијски је обилазила Белгију, Холандију, Енглеску, Француску, Немачку, Аустрију, Швајцарску, Италију, Шпанију, Тунис, Турску, Русију, Грчку и Мађарску. Члан је УЛУС-а од 1978. године. Учествовала је на 35 самосталних и на више од преко двестотине колективних изложби код нас и у иностранству. Добитник је бројних награда, као награде за сликарство на 23. октобарском салону 1982. године, Златне палете на Пролећној изложби УЛУС-а 1984. године, награде Културно-просветне заједнице „Златни беочуг“ 2011. године и других награда. Њена дела се налазе у Народном музеју у Београду, Музеју савремене уметности у Београду, Музеју града Београда, Кабинету графике у Загребу и у власништву многобројних приватних колекција у земљи и иностранству.

На осликаним дрвеним јајима и сликама са мотивом осликаних ускршњих јаја насликани су знаци и симболи у виду крста, круга или спирале, префињеног и ведрог колорита, динамично распоређени у хармоничном ритму. Остварен је склад знака, линије и боје. Јаја су осликана са  симболима и у истом маниру као и слике Данице Басте.

Зналачки, прецизно и промишљено она бележи виртуозне знаке и симболе вештим потезима четке. Као изразити колориста богатог колорита топлих, црвених, златних и жутих боја у хармоничном контрасту хладних тонова плаве, тиркиз и зелене боје са акордима златне и сребрне боје изражава радост, ведрину и експресивност.

Даница Баста ће део експоната са изложбе поклонити Дому за незбринуту децу у Звечанској улици у Београду.

Изложба  је отворена до 16. маја 2013. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба осликаних дрвених јаја и слика Данице Басте. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja