Представљање књиге „Држава и корупција“ аутора Зорана Стојиљковића

У понедељак, 10. јуна у 12.00, у Римској дворани Библиотеке града Београда (Кнез Михаилова 56) биће представљена књига др. Зорана Стојиљковића „Држава и корупција“ (Факултет политичких наука, Чигоја штампа, 2013). На представљању ће говорити: проф. др Ратко Божовић, проф. др Чедомир Чупић, проф. др Вукашин Павловић и аутор.

О аутору

Проф. др Зоран Стојиљковић (1953, Пожега, Србија), Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду. Магистрирао је и докторираонаФакултету политичких наука, одбранивши дисетацију „Партијски систем Савезне Републике Југославије“. Аутор је око стотину радова и више књига – Речник демократије, Партијски систем Србије, Конфликт и/или дијалог, Србија у лавиринтима транзиције.

Поред рада на Факултету, на коме је запослен од краја 1982 године, Стојиљковић је био члан истраживачког тима и учествовао у реализацији 15 емпиријских истраживања у оквиру Центра за проучавање алтернатива, ЦеСИДА, фондације Фридрих Еберт и Швајцарске агенције за помоћ раду (СЛА).Такође,Стојиљковић је учествовао у раду радних група за израду 5 закона из области рада и финансирања политичких странака, организације избора и изборне администрације.

Стојиљковић је био председник Одбора Агенције за борбу против корупције Републике Србије од 2011. до 2013. године.Тренутно је члан овог Одбора. 

О књизи

Као социолог политике, као опсерватор и критичар политичког живота, аутор прати деценијама дугу пловидбу Србије у условима историјског невремена. Пошавши из луке фолклорно-балканске варијанте меке диктатуре у обличју социјалистичког самоуправљања, путујући преко паклених митских острва национализма, стиже до грабежљивог  капитализма. Расплићући замршено клупко транзиције, приватизације и корупције, ауторова сазнања показују да се управо политичка  „високонапонска“ корупција нашла у средишту  „слабе“  или  „меке“ државе. То је и разлог што је политичку корупцију и слабу државу видео као два лица  исте медаље.

Спајајући теоријско-аналитичку сонду с емпиријским инструментаријем, др Зоран Стојиљковић анализира кључне процесе и њихове досадашње ефекте на позицију, садржаје свести, социјални и политички капитал  „обичних“ грађана. Логиком луцидног, рафинираног и критички усмереног истраживача, аутор настоји да идентификује актере и скицира правце пожељних, структуралних промена. Он полази од уверења да нема консолидовања демократије без истовременог раскида са поданичким менталитетом и популистичком политичком културом.

(из рецензије)

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Представљање књиге „Држава и корупција“ аутора Зорана Стојиљковића. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja