Промоција књиге „Бонтон старења или деманти о старењу“ Радмиле Пеција Урошевић

Промоција књиге „Бонтон старања“у Римској дворани, која је била премала да прими све зантересоване за ову тему, била је прилика да се суочимо са темом старења и старости у Београду и не само у главном граду. На себи својствен начин, писана руком социолога, новинара и приповедача- Р.П.У. публику је увела у проблем који се тиче свих нас и захтева социјалну одговорност друштва али још више појединаца. Промена присупа сопственом старењу захтева промену која ће бити мање дволична и равнодушна према свему што нам се дешава и ономе  како живи најстарија генерација данас, поручила је синоћ ауторка публици у препуној Римској дворани.

 

Бонтон старења је „међувреме“ седмогодишњег рада и истраживања проблема старења и најстаријих суграђана. Са Бонтоном се прича о старењу не завршава, она ту тек почиње јер верујем да после ове вечери и читања његових страница, нећете остати равнодушности према сопственој старости, ако сте до сада били, и да ћу вас са својим саговоницима уверити да старост није време чекања, досаде и недешавања, рекла је Радмила П.У. и поручила да се не заваравамо и не очекујемо да ће неко други или институције највише учинити за нашу старост. Иако у причи о лошој слици старости и старењу на нашим просторима нема невиних од појединца до институција и оних који доносе одлуке, ипак -највећу моћ имамо ми сами о чему сведоче моји саговорници које сам навела у књизи као аргументе за „деманти о старењу“.

Говорећи о књизи, чији је и рецензент, др Милош Немањић, социолог и председник Геронтолошког друштва Србије  рекао је  да ће Бонтон старења дати значајан допринос досадашњој литератури на пољу геронтологије али и увођењу нове посебне социологије- соцологије старења као самосталне дисциплине на нашим просторима која се бави проблемима старења уводећи нови приступ проспективној старости. 

Јелена Николић, дипл. Филолог и културолог нагласила је да је једна од драгоцености ове књиге промовисање филозофије живота и животног стила који јесте једино могућ и прави пут у успешну и задовољну старост свих нас. Посебно је важан приступ међугенерацијској и породичној сарадњи, узајамности  и поверењу, због чега је књигу препоручила свим генерацијама, особито младих.

Славица Берић, новинар је истакла да је Бонтон књига за све генерације и да је, после читања ове књиге, страх и збуњеност пред старошћу сигурно мања. Из књиге се може много тога научити, применити у сопственом животу и, као најважније, кренути у неко ново размишљање како да наша старост буде боља а ми са њом задовољни.

Одломке из књиге је читала глумица Оливера Викторовић.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Промоција књиге „Бонтон старења или деманти о старењу“ Радмиле Пеција Урошевић. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja