Награда Ђура Даничић директорки БГБ

 

Традиционално, најзначајнија стручна награда у области библиотекарства у Републици Србији - Ђура Даничић, ове године додељена је истакнутим стручњацима у области библиотекарства Јасмини Нинков, библиотекару саветнику,председници Библиотекарског друштва Србије и директорки Библиотеке града Београда,и Мирку Демићу, књижевнику и директору библиотеке у Крагујевцу.

 Жири, у саставу:академикМиро Вуксановић (директор Библиотеке Матице српске и библиотеке САНУ), проф.др Александар Јерков (директор УБ.,,Светозар Марковић`` у Београду, професор Универзитета у Београду) и Светлана Јанчић,библиотекар саветник(заменица управника Народне библиотеке Србије), једногласно је донео следећу одлуку:

- Госпођа Јасмина Нинков један је од водећих српских стручњака у области библиотекарства. 

 Ауторка је већег броја стручних радова, учесник великог броја међународних стручних скупова, иницијатор и реализатор бројних међународних пројеката. Добитница је више домаћих и иностраних стручних признања.

Бројним стручним радовима, као и успешним руковођењем Библиотеком града Београда, госпођа Нинков дала је изузетан допринос развоју библиотекарства у Србији. 

Специјализирала се за предавача у области интелектуалних слобода (Словенија, 2001.) информационе писмености (Анкара, 2008),  дигитализације (Праг, 2008) и боравила на бројним конференцијама у свету.Активно објављује текстове у домаћој и страној периодици о књизи, читању, библиотекарству, европским интеграцијама, електронској управи, као и стручне радове (интернет, маркетинг, односи са јавношћу, е-култура...) Учествовала је на бројним стручним скуповима, семинарима и међународним конференцијама, радионицама и стратешким конференцијама (Савет Европе, Европска комисија).

Аутор је књиге „Библиотеке XXI века“, која је први пут објављена 2011. године.

Данас је председник Библиотекарског друштва Србије, (Члан У.О. БДС 2005-2009.).

Члан је стручног тима Завода за стандардизацију у области информација и документаристике (ИСО стандарди) и национални координатор за пројекте Европске комисије у области примене нових технологија у култури ПУЛМАН и КАЛИМЕРА.

Била је директор Библиотеке Милутин Бојић у Београду од  2002.  до  2009. На међународном плану имплементирала је савремену библиотечку праксу у свакодневицу јавних библиотека код нас, прво у Библиотеци „Милутин Бојић“, а од 2009. У Библиотеци града Београда.  (Програми, номинације, чланства, пројекти – Импакм АЛМА, ЕБЛИДА...)   Од 2010. партнер је у пројекту AccessIT, који подстиче интеркултурални дијалог, међународно повезивање и сарадњу радника у култури као и транс-национално представљање културног блага. Такође треба поменути ангажованост и активно учешће у међународним пројектима који следе AccessIT plus,EAwarenes (Europeana Awareness), Di-XL(Dissemination and eXploration through Libraries)и LoCloud.

Члан је експертског тима за културу ЕБЛИДЕ,члан Метрополитен секције ИФЛЕ,члан ИНЕЛИ групе Бил и Мелинда Гејтс Фондације.

Добитник је Плакете за допринос култури Општине Палилула, Повеље Библиотекарског друштва Србије за допринос библиотекарству, Награде Запис и награде Марија Илић Агапова.

Рад Јасмине Нинков одликују високи професионализам, одговорност, отвореност и креативност, спремност за нове изазове. У пракси је носилац идеје да библиотекарство изађе изван сопствених зидова и докаже друштвену корисност својих активности и услуга. Да своју мисију на најбољи могући начин представи најширој јавности. Као библиотекар и успешни директор, Јасмина Нинков у свом деловању је потврдила значај и моћ пројектног приступа и пројектног менаџмента у организацији библиотечко-информационе и културне делатности, управо на трагу Даничићевог дела и завета.

Господин Мирко Демић, угледни српски библиотекар и књижевник, дугогодишњи је успешни директор једне од највећих јавних библиотека у земљи – Матичне библиотеке ,,Вук Караџић`` у Крагујевцу. Истрајним радом, господин Демић суштински је допринео развоју српског библиотекарства, посебно на подручју Шумадије. Аутор је већег броја стручних радова и учесник бројних националних и међународних скупова.Књижевни рад Мирка Демића вишеструко је вреднован и цењен.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Награда Ђура Даничић директорки БГБ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja