Историја савремене Турске на српском језику

У петак, 24. фебруара 2012. године, у препуној Римској дворани представљена је књига Историја савремене Турске. Књигу је на српски језик превео др Владан Виријевић са Филозофског факултета Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, и она је једино целовито дело на српском језику које се бави савременом турском историјом.

 

 

Професор Виријевић, који је и аутор предговора,  указаоје на потребу научне и шире јавности за познавањем модерне турске историје, али и да је током студијских боравака у Турској видео да је и тамошња ситуација идентична када су у питању књиге које се баве савременом историјом Србије и земаља које су биле у  саставу  Југославије.

 „Чињеница је да су савремена збивања на геополитичкој сцени југоисточне Европе, самим тим и бивших југословенских простора, актуелизовала присуство и улогу Турске, изазивајући о томе опречна мишљења. Намеће се потреба, како научне, тако шире јавности да се подробније упозна са турском прошлошћу 20. века“, написао је у Виријевић у преговору у књизи  „Историја савремене Турске“.

 Рецензент књиге– проф. др Дарко Танасковић, оријенталиста, исламолог и познавалац турске историје и савремених промена у том друштву, истакао је  изузетанзначај ове књиге. Он је нагласио да су  деловикњиге који се баве првим деценијама турске историје 20. века и владавином  Кемала Ататурка изузетни и поуздани у научном погледу, али се и критички осврнуо на део књиге посвећен ратовима деведесетих година у Југославији. Као посебну вредност истиче то што књига подстиче сарадњу међу турколозима на Балкану, с обзиром да је Хаков пореклом Турчин из Бугарске.

 Доценткиња  др Мира Радојевић је нагласила  да ће  „ овај преглед савремене турске историје јако добро послужити јер ће нам дати податке и знања која заиста нисмо имали“.

„Ова књига је нешто што је било дефицитарно, мислим на уџбеничку литературу“, рекла је  професорка Таџида Зупчевић - Хафиз и подсетила да  „Центар за турколошка истраживања Балкана“ БАЛ - ТАМ у Призрену поседује стручну библиотеку од 40. 000 наслова, у чијем фонду постоје сви наслови који су   од почетака оснивања туркологије штампани у свету.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Историја савремене Турске на српском језику. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja