СЛИКЕ ВЕСНЕ БАЈАЛСКЕ


Изложба слика Весне Бајалске у оквиру манифестације „Дани франкофоније“ отворена је у Галерији Атријум Библиотеке града Београда од 1. до 22. марта 2012 године.

 

 

Весна Бајалска рођена је у Београду 1956. године. Студирала је сликарство на Факултету примењених уметности у Београду у класи професора Владе Тодоровића. Живи и ради у Паризу од 1982. године. Приредила је око 30 самосталних изложби, а излагала је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству. Учествовала је на више париских салона. Њена дела налазе се у Музеју савремене уметности и Музеју града у Скопљу, на Универзитету Аристотел у Солуну, у генералној дирекцији Телекома Србије, у колекцији Библиотеке града Београда и у приватним колекцијама. У изложбеном простору галерије Атријум Библиотеке града Београда она се представила са 17 слика насталих задњих година, реализованих у техникама уље, акрилик и комбинована техника на платну, акрилик и комбинована техника на папиру, у препознатљивом и упечатљивом стилу изражавања. Особеност њеног стваралаштва јесте непосредност казивања. Изложене слике представљају личне утиске и доживљаје сликарке у којима детаљи имају своју симболику и место.

Весна Бајалска је сликарка лирске апстракције, софистицираног и промишљеног колорита, који привлачи посматрача и подстиче га на размишљање. На њеним сликама доминирају боја и светлост. Она студиозно наноси боје, наизменично дугачким и кратким, широким и танким потезима четке у експресивно-симболичком гесту, у којима су скривени симболи и детаљи сликаних форми које асоцирају на неке теме. Теме су различите: од најбаналнијег изласка сунца, значи нечег што је у тренутку инспирише, па до неких унутрашњих опсесија које преноси на платно препознатљивим рукописом. Наведимо неке од тема слика овде изложених: Забрањени град,  Медитеран, Јесен, Зора, Звона, Крајпуташи, Калеидоскоп, Гроздови...

Њени апстрактни метафизички пејзажи израженог колорита насликани су са посебном атмосфером. Боје које користи спектар су префињених нијанси и колорита лирске звучности. Палета садржи тонове сивог, окера, азура, ружичастог и љубичастог са акцентима беле боје. Свака композиција има посебну визуелну целовитост.

Весна Бајалска је уметница која има особен израз, поседује свежину у изражавању, спонтаност и сугестивност. Следећи своју поетику остварила је дело препознатљивог рукописа и убедљивих ликовних вредности, засновано на јасно издвојеном, сигурно нанетом потезу, оличеном у гесту снажне рефлексије. Као сликар лирске апстракције ствара властиту иконографију и оригинални ликовни рукопис.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - СЛИКЕ ВЕСНЕ БАЈАЛСКЕ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja