Представљена књига која је победила прећуткивање, заборав и заборављање

У уторак, 20. марта 2012. године, у Римској дворани је представљена књига Славице Гароње Радованац  Жена у српској књижевност.  Многобројна публика је имала прилике да чује шта о књизи мисле књижевнице Светлана Велмар –Јанковић, Гордана Ћирјанић, Мирјана Митровић,  књижевна критичарка Љиљана Шоп и ауторка.  Наиме, реч је значајном доприносу изучавању женске књижевности и покушају ауторке да употпуни историју српске књижевности проговоривши о делима књижевница из 19. века о којима се до сада није писало

 

 

Књига садржи  петнаест обимних студија, а ауторка је нагласила да су сви ти текстови настајали засебно, током дужег периода. И поред тога, Љиљана Шоп је истакла да књига функционише као целина и поседује несумњиву конзистентност – тематску, методолошку, значењску. Заступајући став да књижевност нема пол, са којим су се сложиле све учеснице вечери, књижевна критичарка је рекла да је и научна и шира јавност много добила појављивањем једног оваквог наслова који се труди да обухвати велики историјски период и обогати књижевну историју. Обраћање Светлане Велмар-Јанковић, о чијем роману „Дорћол“ је писано у књизи, обогатило је присутне образлагањем вредности помињања књижевница о којима наша јавност  мало зна. У том смислу, наша књижевница је рекла да је дело Славице Гароње Радованац победило „прећуткивање, заборав и заборављање“ многих женских аутора из 19. и прве половине 20. века. Гордана Ћирјанић је коментарисала „отвореност“ једне овакве антологијске књиге јер је избор женских имена са српске књижевне сцене нешто што се увек може проширити и дописивати. Мирјана Митровић је изразила посебно задовољство сазнањем да су се њено име и дело нашли поред имена канонизованих српских ауторки и додала како је, сарађујући са Славицом, проширила своја знања о књижевности.

                    У немогућности да буде овде, књижевница Ана Шомло је свим учесницима на представљању књиге послала писмо из Израела, где сада живи. Писмо је прочитано у целини и овако остварено „присуство“ Ане Шомло атмосферу је учинило интимнијом и непосреднијом: „Не памтим да сам тако добру књигу, као што је Ваша, имала у рукама. Ваша поседује неколико основних елемената који је као такву представљају. Пре свега, Ви аутора повезујете са простором у коме ствара и са делом које је написао. Не значи да то други теоретичари књижевности нису радили, али су то чинили на други начин. Деловало је то као наставак безличне теорије, као да је писац нешто изнад средине у којој живи и да његов лични живот и збивања кроз која пролази немају и не треба да имају неке блиске везе са књигом коју је писао...“.

                    Пошто је тема књиге заиста заинтересовала присутне, ауторка је најавила и њене наставке јер многа имена чекају да буду дописана и да се о њима саопшти нешто ново. Пожелели смо јој срећу у будућем раду и изразили жељу да се што пре на истом месту окупимо поводом  представљања новог наслова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Представљена књига која је победила прећуткивање, заборав и заборављање . Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja