Библиотека града Београда на конференцији о развоју Интернета – ДИДС 2012.

Трећа годишња конференција о развоју Интернета на .RSи .СРБ доменским просторима Србије  одржана је 22. марта у хотелу „Москва" у  Београду, у организацији Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС). Целодневни програм Дана Интернет домена Србије је, поред ИТ професионалца, интернет провајдера и овлашћених регистара, окупио и остале кориснике Интернета, који имају прилику да сазнају више о актуелним темама на Интернет простору Србије и глобалном нивоу. 

 

 

Своја искуства је посетиоцима конференције представила и Библиотека града Београда.Садржајан програм конференције био је подељен на три тематска дела: у првом  блоку се разговарало о новостима на Интернету и о ретроспективи актуелних глобалних збивања у 2011. години. Калед Фатал, генерални директор MultilingualInternetGroup-а, говорио је о предностима доступности Интернета на матерњем језику, са посебним освртом на ову проблематику у арапском свету. Георги Георгиевски, директор продаје Координационог центра домена .RUи .РФ пренео је искуства из Русије, такође промовишући употребу националних домена и Интернета на матерњем језику. Војислав Родић, председник Конференције и суоснивач Регистра националног интернет домена Србије, нагласио је да употреба језика и домена на Интернету треба да буде избор сваког појединца, али да је нужно остварити све предуслове да би овај избор постојао и отворити нове могућности за коришћење .СРБ домена. Зоран  Станојевић, новинар и координатор интернет портала РТС-а, на занимљив метафорични начин је, између осталог,  објашњавао упоредну употребу интернета на на латиници и ћирилици.

                Тема другог блока конференције била је ЋИРИЛИЦА НА ИНТЕРНЕТУ, ИНТЕРНЕТ НА ЋИРИЛИЦИ и у оквиру ње су се чула бројна излагања о ћирилици и то  из различитих углова: технолошког, филолошког, библиотечког, правног, дизајнерског, културно-образовног и научног. Посебно место у овом блоку припало је Библиотеци града Београда, коју је представљао Мирко Марковић, библиотекар-саветник за посебне програме и пројекте у Библиотеци. Његово излагање третирало је тему улоге и значаја коришћења Интернета у библиотекама и нагласило значај ћирилице и .СРБ домена за библиотечке базе и дескрипторе у свету, као и представљање пројекта „Да буде .СРБ Интернет у библиотекама“.

             У последњем блоку конференције представљени су успешни веб-пројекти на .RSдомену који своје посетиоце информишу, забављају, помажу им у послу и решавају најчешће свакодневне животне проблеме.

             Учесници конференције су имали прилике да од еминентних стручњака добију одговоре на питања, што је читаву атмосферу на конференцији учинило врло непосредном и пријатном за све присутне. Конференција се завршила очекивањима свих присутних да ће  конструктивне идеје и пројекти резултирати још бољим и бројнијим успесима појединаца и институција и њиховој сарадњи у земљи и иностранству.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Библиотека града Београда на конференцији о развоју Интернета – ДИДС 2012.. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja