ИЗЛОЖБА СЛИКА „НОСТАЛГИЈА ЗА САДАШЊОШЋУ“ ЕКАТЕРИНЕМ МИЛИЋЕВИЋ

 

Изложба слика „Носталгија за садашњошћу“ Екатерине Милићевић, коју је организовала Библиотека града Београда у сарадњи са Амбасадом Руске федерације у Републици Србији и Руским Домом у Београдуотворена је 23. марта 2012.у Галерији Атријум Библиотеке града Београда.

 

 

Изложбу је отворио Александар Конузин, амабасадор Руске Федерације у Републици Србији. Међу угледним гостима отварању изложбе је присуствовао и Александар Кононихин, аташе за културу и медије амбасаде Руске федерације у Београду. Многобројне госте на отварању изложбе поздравила је Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда. Михаил Денисов, директор Руског дома у Београду, поклонио је библиотеци комплет књига руских класика, преведених на српски језик.

Екатерина Милићевићрођена је у Москви, у породици познатог архитекте Јурија Берјоскина.Љубав према уметности стекла је у породици и у десетој години уписала је ликовну школу чији је директор био познати московски сликар Јевгениј Лапин.По завршетку средње Крапотинске ликовне школе, под утицајем оца, Екатерина уписује Архитектонски факултет на којем је дипломирала код главног архитекте Москве, академика Михаила Посохина. Током студија учествовала је на конкурсима младих сликара Москве и освајала запажене награде. Са непуних двадесет година излагала је радове у највећем изложбеном простору „Мањежа“, поред дела значајних великана.

Живи и ради у Београду од 1989. Имала је 40 самосталних и бројне колективне изложбе у Србији, Русији, Аустрији, Италији, Француској, Финској, Црној Гори... Добитник је више престижних награда и признања као што је „Златна четка 99“, коју јој је доделио Комитет за културу Москве. Члан је Међународне сликарске фондације од 1999.Од 1997. постаје директор Галерије Руског Дома.Посебно се ангажује на сарадњи и организовању изложби српских уметника у Русији и руских сликара у Србији као један од незваничних амбасадора културе Русије и Србије, која посредством уметности повезује братске народе.                                                                                                                                                    1998. Екатерина Милићевић отвара дечју ликовну школукроз коју, за шест година трајања, обучава више од 400 деце, која ће се потом уписати на високе ликовне школе и ликовне академије.Током 2000. отвара Арт кафе клуб, где наставља дружење са познатим београдским уметницима: сликарима, глумцима и певачима. 2007. учествовала је у формирању ентеријера ресторана Руски цар у центру Београда са 22 портрета руских царева и четири панораме Москве, Санкт Петербурга, Београда и породице Николаја Романова. Добитник је плакета од Скупштине града Београда за учешће у хуманитарним акцијама, међу њима за учешће у прикупљању средстава за изградњу Авалског торња 2010.

На изложби у Галерији Атријум БГБ представља се са двадесет шест најновијих уља на платну на којима су насликани српски средњовековни манастири (Љубостиња, Сопоћани, Раваница, Дечани, Хиландар...) и урбани мотиви, вињете градова (Београда, Париза, Венеције, Граца...), виђени оком сликара који на платно уме да пренесе љубав према урбаној лепоти. Спајајућу традицију и модеран дух она надахнуто уноси ведрину, обликује и боји. Користећи препознатљиве правце у уметности креира своју уметност у којој се преплићу занатски поткован реализам, зналачки коришћен експресионистички потез и енформел.

Изложба је отворена до 1. априла 2012.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ИЗЛОЖБА СЛИКА „НОСТАЛГИЈА ЗА САДАШЊОШЋУ“ ЕКАТЕРИНЕМ МИЛИЋЕВИЋ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja