Изложба и књижевни програм посвећени Стевану Раичковићу

Обележавајући две годишњице модерног класика српског песништва Стевана Раичковића – пет година од смрти и шездесет година од објављивања збирке Песма тишине, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево и Библиотека града Београда организовали су програм Разговор о Раичковићу (поводом књиге Драгана Хамовића Раичковић. Песнички развој и поетичко окружење“). 

 

 

О песнику су,  у Римској дворани Библиотеке града Београда, у среду, 9. маја,  говорили песници и књижевни историчари: Матија Бећковић, Јован Делић, Мирослав Максимовић и Драган Хамовић. Учесници су истакли да Хамовићева књига разара предрасуде у вези са тумачењем и рецепцијом Раичковићеве поезије и да прикривено полемише са ставом Зорана Мишића о стваралаштву нашег песника. Усамљен и углавном несхваћен од стране савременика, опортуниста без жеље за друштвеним активизмом и ангажовањем, Раичковић је песник „са сто тонова“. Посетиоци су имали прилику да виде и чују одабране снимке песника из документарне архиве РТС-а.

Истим поводом, у излозима Библиотеке града Београда (Кнез Михаилова 56) од 7. до 13. маја Народна библиотека „Стефан Првовенчани” поставила је изложбу Врх тишине, која  нас је,  богатим фото-документарним материјалом подсетила  на неке од најуспелијих Раичковићевих стихова, његова размишљања о поезији и о превођењу, о тајнама језика и уметничком стварању.

 

                

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба и књижевни програм посвећени Стевану Раичковићу. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja