НАГРАДА ЈОВАНУ ДЕЛИЋУ

20.октобра 2011. у препуној читаоници БГБ одељења, Библиотеке “Ђорђе Јовановић“ додељена је овогодишња истоимена награда. Жири за доделу награде у саставу др Александар Јерков, председник, др Петар Пијановић и др Михајло Пантић, чланови,  једногласно је одлучио да награду „Ђорђе Јовановић“ за 2011. годину додели књизи  Јована Делића - ИВАН В. ЛАЛИЋ И ЊЕМАЧКА ЛИРИКА (Једно интертекстуално истраживање), у издању  Српске књижевне задруге, Института за књижевност у Београду и Филозофског факултета у Источном Сарајеву.

 

 

НАГРАДА ЈОВАНУ ДЕЛИЋУ

 

Уз атрактиван уметнички програм, пред 8 досадашњих добитника ове награде, 2 академика, више од 20 професора Београдског универзитета, пријатељима књиге и библиотеке и удовицом Ивана В. Лалића, госпођом Бранком , једном речју аудиторијумом од високог респекта образложење жирија дао је председник, прошлогодишњи лауреат др Александар Јерков. Награду је уручила Биљана Петровић, начелник библиотеке, а добитник се обратио присутнима надасве дирљивом беседом. 
Књига Јована Делића вредан је прилог компаративном изучавању једног од најзначајнијих српских песника ХХ века. Она отвара важно питање места, улоге и значаја најбољих српских песника у светској књижевности, а њоме Јован Делић наставља проучавања обједињена у књизи „О поезији и поетици српске модерне“, те друге аналитичке текстове о српском песништву ХХ века. Нове, компаративистичке студије о поезији долазе у низу радова од ране студије о савременом роману и традицији оличеној у делу Вука Стефановића Караџића до књига о Кишу и Павићу, којима је Јован Делић стекао лепо место међу тумачима књижевности.
Установити релације Ивана В. Лалића са Хелдерлином, Гетеом, Рилкеом, Беном и Целаном, чему је посвећен средишњи део награђене студије, значи  продор у разумевање савременог српског стиха и контекста у којем се он остварује. Дугогодишњи труд и рад на овом пољу тако је доведен до једног зрелог и вредног резултата који како својом убедљивошћу и разложношћу, тако и полицентричним интересовањем, оставља видан траг у савременој српској критици. Гледано из перспективе ангажмана и интересовања критичара Ђорђа Јовановића по којем награда носи име, то значи истовремено разумевање савремене литературе и њене традиције, али и светске књижевности и европског контекста у којем српска књижевност има своје место.
Жири истиче да је током протеклих годину дана објављено више  остварења књижевне критике и науке о књижевности која задовољавају критеријуме награде „Ђорђе Јовановић“, што говори о трајању српске критичке мисли.
 
 
Александар Јерков
Петар Пијановић
Михајло Пантић
 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - НАГРАДА ЈОВАНУ ДЕЛИЋУ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja