Представљена књига Ранка Бугарског „Портрет једног језика“

У препуној читаоници Одељења уметности, у среду, 23. маја 2012. године, представљен је нови наслов проф. Ранка Бугарског „Портрет једног језика“. О књизи су, поред аутора, говорили Душка Кликовац, Ивана Спасић и Иван Чоловић. Свако од учесника је, из перспективе своје професије,  истакао значај појављивања једне овакве књиге не само за стручњаке из области језика и лингвистике, већ и за ширу јавност које се свакако тиче феномен непрестаног мењања језика и његовог односа са народом који га употребљава. 

 

 

Иван Чоловић је рекао како смо, „поред портрета једног језика, добили и аутопортрет једног језикословца“, говорећи о мемоарском делу књиге. Ивана Спасић је нагласила значај целокупног рада професора Бугарског за друге научне дисциплине наводећи пример свог предмета на Филозофском факултету – Језик и друштво и у том контексту је истакла да ће се „Портрет једног језика“ користити и као обавезна и као шира литература за стручњаке из области социолингвистике, социологије и антропологије.

   Аутор је објашњавао генезу настанка ове књиге сматрајући је наставком свог претходног наслова „Језик и идентитет“. Објашњавао је књигу као резултат своје потребе за систематизацијом лингвистичких истраживања у вези са различитим димензијама идентитета језика. Трудећи се да дефинише жанр свог новог наслова, Ранко Бугарски је закључио да је, с обзиром на композицију књиге, у питању „нови жанр којим би се књига могла одредити, а то је теоријско-аутобиографско-мемоарски приступ лингвистици“.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Представљена књига Ранка Бугарског „Портрет једног језика“ . Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja