Међународна конференција QQML 2012 у Ирској

Библиотекари Библиотеке града Београда на успешан и запажен начин представиле су свој рад, као и  активности наше Библиотеке у оквиру Четврте конференције о квантитативним и квалитативним методама у библиотекарству која је била одржана у периоду од 22. до 25. маја ове године у ирском граду Лимерику. Запажено предавање у оквиру сесије Методолошка питања још једном је истакло име наше Библиотеке на интернационалној библиотечкој мапи.

 

 

Република Ирска била је домаћин Четврте међународне конференције о квалитативним и квантитативним методама у библиотекарству. Конференција је трајала четири дана и била је одржана у граду Лимерику (4. QQML, Absolute Hotel, Limerick). Овогодишња се, као научни и културни догађај,издвојила од претходних и по томе што је прва која је одржана ван граница Грчке, с обзиром да је овогодишњи ко-организатор биоТехнолошки факултет града домаћина.Скуп је првенствено намењен библиотекарима, истраживачима, научницима, ИТ експертима, али и другим стручњацима који су професионално везани за библиотеке.  Циљеви ове конференције могу се груписати у два базична оквира: допринос професионалном развојубиблиотекара и  побољшањеефикасности и ефективности услуга установа у којима библиотекари.раде.

Још 2009. године када је Конференција одржана у Грчкој, постављени су одлични темељи за представљање нових трендова и развоја у сваком аспекту библиотекарстваи информационе науке, технологије и истраживања. Овога пута, на скупу у Лимерику,покривен је широк спектар тема и подтема одржаних у више сесија. Неке од тема биле су: Бибиометрија и развој нових метричких решења, Библиотечка статистика, Квантитативне иквалитативне методологије, Дигиталне библиотеке и архиви, Развој дигиталних репезиторијума, Електронско издаваштво, Информациона писменост, Менаџмент људских ресурса, Менаџмент и маркетинг у библиотекарству, Семантички Веб, Тим билдинг, Едукација корисника и многе друге.

 

Након поздравне речи Џима Лонга, градоначелника Лимерика, иЏералда Каванага, председавајућег овогодишње конференције, окупљенима се обратила Др Чинг-Чи Чен, специјални гост Конференције. Др Чинг-Чи Чен је почасни професор на Симонс колеџу у Бостону у Сједињеним Државама и председница је непрофитне организације GCC(Global Connection and Collaboration). Гостовала је као предавач у преко 40 земаља. Овом приликом говорила је о дигиталним библиотекама, архивима и музејима, о начинима  мерења и евалуације дигиталних производа у смислу њихове употребе и вредности, промовишући своја два велика пројекта Global Memory Net иWorld Heritage Memory Net.Потом су уследиле тродневне сесије.

Успешно изапажено излагање на Конференцији имали су библиотекари Библиотеке градаБеограда. Мр Нада Арбутина иМа Станка Јовичић, су презентовале свој рад о статистичким показатељима у библиографији у оквиру сесије „Методолошка питања" у којој су своје радове изложили ипредставници Велике Британије и Америке. По завршетку излагања наших библиотекара, уследила су питања и коментари присутних који су се наставили инакон званичног програма. Успешност наступа осликавају и бројне понуде за сарадњу са библиотекама са свих континената. За време Конференције заинтересовани су могли да учествују и ураду специјалних сесија-радионица, као и  да погледају изложбу са постер презентацијама.

Следећа QQML конференција биће одржана у Риму, 2013. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Међународна конференција QQML 2012 у Ирској . Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja