Изложба слика „Август је опет ко некад“ Слободанке Ракић Шефер у Галерији Атријум

У уторак, 2. августа 2016. у Галерији Атријум Библиотеке града Београда отворена је  изложба слика под називом „Август је опет ко некад, избор-четрдесет година“ академског сликара Слободанке Ракић Шефер на којој се ауторка представља са око 30 слика, уља на платну, насталих за последње четири  деценије од 1976. до 2016. године.

Слике на изложби су из више циклуса кроз које је прошла и представљају избор из њеног богатог опуса са мотивима грожђа, пчела, чипки, шкољки и свега што је везано за лето. Највише слика на изложби заступљено је из последњег циклуса “У славу винове лозе“, посвећеног виноградима и виновој лози, који је сублимација целокупне енергије и деценијског ликовног искуства. На изложби су изложене и беле орнаменталне слике са мотивима  чипке и шкољке из њених „Вајата светлости“, као и слика „Брод“ из циклуса „Синтезе“.  Из циклуса „Медени вајати“ има неколико слика у распону од реалног до апстрактног.  Интимистичке слике са мотивима трешања  имају посебну емоцију. На изложби су изложени  и рани радови, прве студијске слике из последње, пете године студија; „Сталаже“ из 1976. и „Бели лук“ из 1979, везане за експеримент са поп артом.

Слике одликује мајсторски конпонована палета и раскошни колорит, зналачки одабрани мотиви, који откривају поетични доживљај природе и упечатљиви сликарски сензибилитет. Она је изузетан мајстор префињеног сликарског израза атмосфере, светла и боје. Пуне четири деценије она непрекидно трага за лепотом остварујући аутентичан и лирски ликовни рукопис на својим платнима од „белих слика“, преко пчелињака, шкољки, чипки, башти детињства и винограда.

Дипломирала је и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду, члан је УЛУС-а, ЛАДЕ, УЛУПУДС-а и Удружења ликовних уметника Шапца. Приредила је преко 90 самосталних и преко 600 колективних изложби код нас и у иностранству. За ликовно стваралаштво добила је петнаест награда. Њене слике се налазе у бројним музејима, галеријама и приватним колекцијама, као у Народном музеју у Београду, Музеју града Београда, Народном музеју у Шапцу, Народном музеју у Крагујевцу и на другим местима. Аутор је књиге „Испод стреје дедине колибе“, посвећене детињству и народним обичајима половином прошлог века у Мачви, објављене у издању Дерете 2006.

Изложбу је отворила Марина Лукић Цветић, историчар уметности.

Изложба је отворена до 17. августа 2016. године.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба слика „Август је опет ко некад“ Слободанке Ракић Шефер у Галерији Атријум. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja