Светогорска путовања у сликама Света Гора на акварелима и дигиталним цртежима Дага Патерсона и Тима Вајнера у Галерији Атријум

Поводом 23. Међународног конгреса византијских студија који се под називом „Византија, свет промена“   одржава у Београду од 22. до 27. августа 2016. године, у Галерији Атријум Библиотеке града Београда у петак, 19. августа отворена је изложба „Светогорска путовања у сликама- Света Гора на акварелима и дигиталним цртежима Дага Патерсона и Тима Вајнера“.

Изложбу  су организовали Светогорски центар из Солуна, Друштво пријатеља Свете Горе Атонске из Београда, Хиландарски одбор САНУ, Српски комитет за византологију, Задужбина Светог манастира Хиландараи Библиотека града Београдауз подршку Града Београда и Градског  секретаријатаза културуу оквиру културне сарадње Београда и Солуна. Кустос ове значајне изложбе је Анастасиос Дурос, директор Светогорског центра из Солуна.

Света Гора је јединствено место које више од хиљаду година привлачи својом лепотом, архитектуром манастира, богатсвом њихових ризница и свакодневним животом самих монаха,бројне стране путнике, истраживаче, сликаре, археологе, фотографе и друге.

Даг Патерсон и Тим Вајнер су двојица истакнутих савремених британских уметника – путника, који су током последњих петнаест година путовали и стварали на Светој Гори велике уметничке збирке.

Архитекта – сликар Даг Патерсон посећивао је више пута Свету Гору од 2001 – 2009. године, како би завршио свој пројекат и забележио на својим уметничким радовима архитектуру њених манастира и свакодневни живот светогорских монаха. Светогорски центар из Солуна одржао је велику изложбу његових радова под називом „Даг Патерсон: сликање на светим местима“ 2011. године. Наредне године Даг је предложио формирање Фонда за стипендирање путовања дипломаца на Свету Гору са Краљевског уметничког колеџа у Лондону, а који би својим личним уметничким ликовним стиловима бележили архитектуру манастирских здања, амбијент и свакодневни живот на Светој Гори.

Први добитник ове стипендије био је Тим Вајнер са богатим искуством у области уметности репортаже, који је три пута посетио Атос 2013. године и сликао свих двадесет манастира, скитове, келије и тзв пустињу Свете Горе, користећи четкице, боје, оловке и дигиталну оловку за директно скицирање и бележење слике на свом ајпеду.Светогорски центар из Солуна је одржао изложбу његових радова под називом „Тим Вајнер: искуство живота на Светој Гори“ 2014. године.

Поставка изложбе у Галерији Атријум Библиотеке града Београда под називом „Светогорска путовања у сликама“ са уметничким делима Дага Патерсона и Тима Вајнера припада колекцији Светогорског центра из Солуна. Манастири Хиландар, Ставроникита, Зограф, Кутлумуш, монашка келија у брдима Кареје, само су неки од радова ових уметника на поставци који задивљују лепотом. Ово је први пут да се њихови радови приказују заједно, јер су Патерсонови радови у Солуну приказани 2011, а Вајнерови 2014. годинеи по први путсе представљајубеоградској публици.

Они су у сликању импресивне архитектуре манастирских здања и свакодневног живота монаха комбиновали технику акварела и савремене начине илустровања и скицирања на ајпеду, представљених на изложби у облику дигиталних цртежа. Манастири су сликани из различитих перспектива. Слике одликује палета живих  боја, широки потези четке, брзи покрети, понекад наглашени и фокусирани детаљ, портрет и сусрет.

Путовања Дага Патерсона и Тима Вајнера на Свету Гору пружила су им могућност да својим аутентичним ликовним рукописом забележе и дочарају нам јединствену архитектуру манастира, разне активности монаха, посебне активности сваког манастира, стварајући комплетну слику свакодневног живота на Светој Гори.

Изложбу суотворили:Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, Анастасиос Дурос, директор Светогорског центра из Солуна и кустос изложбе иСрђан Пириватрић, потпредседник Српског комитета за византологију.

Отварању изложбеприсуствовали су  и амбасадор Грчке у Београду Г-дин H.E.Elias Eliades, академик Љубомир Максимовић, председник Организационог одбора овог конгреса византолога,академик Мирјана Живојиновић, председница Друштва пријатеља Свете Горе Атонскеи Хиландарског  одбора  САНУ, Чедомир Васић, члан Савета Галерије Атријум ибројни љубитељи уметности.

Изложба је отворена до 17. септембра 2016. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Светогорска путовања у сликама Света Гора на акварелима и дигиталним цртежима Дага Патерсона и Тима Вајнера у Галерији Атријум. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja