Гостовање изложбе Библиотеке града Београда о Јовану Стерији Поповићу у Вршцу

Поводом обележавања 210-годишњице рођења,Књижевна општина Вршац (КОВ) и Градски музеј Вршац у сарадњи са Библиотеком града Београда, организовали су изложбу посвећену Јовану Стерији Поповићу(1806-1856).У присуству бројних посетилаца и медија изложба јеотворена у уторак, 13.септембра 2016.године у 18.00 часова, у згради „Конкордија“, Градског музеја Вршац. На отварању су говорили директор Музеја Милан Филиповић, Ана Крду, предедница КОВ-а, и ауторка изложбе Олга Красић Марјановић.

Изложба обухвата Стеријин живот у Београду у периоду од 1842. до 1848. године, који је обележила изузетна активност на пољу просвете и културе.У том релативно кратком периоду свог боравка у Србији, већ славни и признати комедиограф Стерија, предано и са највећим прегалаштвом,радио је и као професор природног права и реторике у Лицеју, као начелник Попечитељства просвештенија предлагао је и учествовао у доношењу закона о Народном позоришту, првог просветног закона у Србији, отварању позоришта на Ђумруку и касније Театра код Јелена. Стерија је био један од оснивача и покретача Београдског читалишта и Друштва српске словесности.Сам је писао пројекат Српске академије наука, Устав друштва и са Д. Исаиловићем урадио скицу првог печата.

У доба оснивања модерне српске државе, када су полагани темељи значајних културних и просветних установа, Стерија је оставио видљив траг.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Гостовање изложбе Библиотеке града Београда о Јовану Стерији Поповићу у Вршцу. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja