Представљање концепта „ЗЕМЉАНА АРХИТЕКТУРА“, говори Драгана Којичић

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2016.

Уторак, 4. октобар, Читаоница Фонда уметности у 19.00

На презентацији ће бите речи о традиционалној земљаној архитектури и шта је све то у свету грађено земљом, о неким основним особинама земље, али и модерној земљаној архитектури, са освртом на нашу баштину, њено стање, затим, на  неколико примера живота са кућама од земље.

"Земљану архитектуру већина људи данас везује  за примитивне, несигурне, превазиђене и застареле конструктивне форме. Ово изузетно наслеђе, одбачено, везано уз прошлост, слику сиромаштва и осећај срама, игнорисано је од стране широке јавности и осуђено на пропаст. Заборављамо да је, од како човек гради своје градове, земља била и остала једна од главних грађевинских материјала. Из вишевековне еволуције покушаја, искушења, грешака и искустава, развиле су се величанствене конструктивне културе и разноврсне типологије, а неке су се у свој својој величини одржале до данас, носећи у себи богатство различитости, економичности и интелигенције наших предака. Ови  најбољи могући локални одговори, на материјале из окружења и највеће природне ризике и катастрофе, треба да буду сачувани и даље развијани, поштујући културну, регионалну и националну разноврсност; као извор инспирације за грађење будућности, образовање и даља истраживања, економски просперитет и нове форме туризма, одрживи развој и побољшање услова живота."

Драгана Којичић, архитекта, специјалиста за земљану архитектуру

Дипломирала архитектуру на Департману за архитектуру и урбанизам ФТН-а у Новом Саду 2005, а након студентских пракси у Сирији и Колумбији, 2005-2008. живела и радила у Источној Африци. Специјализацију за земљану архитектуру DSA Terre 2008-2010 завршила у програму CRA Terre у Француској.

Од 2010. ради на промоцији и презентацији земљане архитектуре, како кроз теоријски, тако и кроз практични рад на терену, у сарадњи са Заводима за заштиту споменика културе, невладиним сектором и појединцима. Била је вођа јединог Леонардо ЕУ пројекта у Србији - Pirate пројекта за израду и сертификацију обука и диплома за мајсторе за градњу земљом, а посебно је занима улога жене у градитељским занатима.

Аутор бројних радова на тему градње земљом, као и блогова куцацуваркуца.цом и земљанархитектура.цом.

Покретач удружења „Клуб финих заната“ - будућег центра за земљану архитектуру у Мошорину, чију  обнову ради захваљујући учешћу на бројним конкурсима, а од 2015. уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. 

Од 2014, власник фирме Еаrth&Craftsза градњу земљом и природним материјалима.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Представљање концепта „ЗЕМЉАНА АРХИТЕКТУРА“, говори Драгана Којичић. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja