„ЧЕШКА КУЛТУРА БЕЗ ГРАНИЦА“

Изложба слика „ Моје друго ја“ Јелене Велимировић

У Библиотеци „Петар Кочић“ Врачар

 

У петак, 15. јуна 2012. године у Библиотеци „Петар Кочић“ на Врачару је Удружење Чешка беседа, у оквиру циклуса „Чешка култура без граница“, организовало изложбу слика Јелене Велимировић „Моје друго ја“.

 

 

Сваке године, у јуну, се одржава манифестација „Чешка култура без граница“ . Чланови Чешке беседе су потомци Чеха који су се доселили у Србију крајем 19. и почетком 20. века. Кроз активности удружења обнављају се сећања, налазе породични корени, употпуњавају знања из чешке историје и културе, учи се чешки језик. Сликарка Јелена Велимировић је чланица Чешке беседе јер „њено друго ја“, сећање на чешко порекло по мајци, годинама постаје све јаче. Тако су се пред нама нашле слике Прага и Јеленине породичне успомене.

            Изложбу је отворила госпођа Валерија Филеова, други секретар, шеф конзуларног одељења Амбасаде Републике Чешке у Београду. О сликама је говорио Тома Петровић, академски сликар и графичар. Поред великог броја поштовалаца чешке културе, отварању изложбе су присуствовали и Љиљана Стехликова, председник Одбора за културу Националног савета чешке националне мањине и Вук Петровић, председник ИО Чешке беседе Београд. Изложба слика у Библиотеци „Петар Кочић“ траје до краја јуна.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - „ЧЕШКА КУЛТУРА БЕЗ ГРАНИЦА“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja